Ердоган Обама 9Това направи кметът на Анкара Мелих Гекчек, на когото не се харесаха упреците по адрес на турската власт от страна на представителя на САЩ. Той предложи на Щатите да изпратят в Турция друг посланик.

Недоволството на кмета на турската столица бе предизвикано от критиката от страна на американския посланик Джон Бас по повод ареста на 15-те учени, които подписаха обръщение към властите с призив да се прекрати насилието срещу кюрдите в юго-източната част на страната.

 

Подписите си под призива са поставили 1128 представители на науката в Турция и други страни от света. Турските учени са задържани от турската полиция на 15 януари.

Прокуратурата им повдигна обвинение за «публично унижаване на турския народ, държава, правителство, парламент, съд» и «пропаганда на терористична организация».

Джон Бас в микроблога изрази безпокойството си във връзка с това.

Той отбеляза, че «изразяването на съмнения относно употребата на насилие не бива да се сравнява с подкрепа към тероризма», а «критиката към правителството не е равна на държавна измяна».

 

В отговор на това кметът на Анкара Мелих Гекчек посъветва американския посланик да се върне в САЩ, предаде Today’s Zaman.

На страницата си в Туитър той изрази недоумението си от това, че представител на САЩ се опитва «да представи Турция като враг».

«Моля, не бива да разваляме отношенията между Турция и САЩ», — написа Гекчек. 

Властите на САЩ, според него, «са направили неправилен избор», назначавайки Бас за посланик.

«Нека тук да дойде друг американски дипломатически представител, който знае повече за нас», — завърши той.

Припомняме, че в юго-източната част на Турция продължава въоръженият конфликт на правителството с местните кюрди, които искат автономия. Правителствените сили подлагат на гонения мирното население в региона. Обстановката се изостри през лятото на 2015 година, след терористичния акт в град Суруч, в резултат на който загинаха 32 човека, главно кюрди. На свой ред представителите на Работническата партия на Кюрдистан, която Анкара счита за терористична организация, обвиняват правителството на Ердоган в сътрудничество с Ислямска държава и водят партизанска война.

Турция е член на НАТО, затова САЩ негласно подкрепят Анкара. САЩ оставиха без обсъждане инцидента със сваления руския самолет Су-24, независимо от това, че случилото се сериозно изостри международната обстановка. Не получи нужната реакция от страна на САЩ и вкарването на турски танкове на територията на Ирак. Игнорирането на подобни провокации позволи на турската власт да види в лицето на САЩ покровител.

Затова Турция си позволява да нарушава човешките права и не е готова да чуе обвинения по свой адрес, възприемайки критиката като проява на враждебност.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;