Руски полот в Сирия 2Русия започна да хвърля на жителите в проправителствените територии в Сирия хуманитарна помощ. Руските военни считат, че това ще се превърне в нова посока на работата им там, пише изданието.

След няколко месеца интензивни бомбардировки в подкрепа на президента Башар Асад руските сили започнаха да доставят хуманитарна помощ в населените места. Както поясни представителят на Генералния щаб на Русия генерал Сергей Рудской, жителите започват постепенно да се връщат в градовете и мирният живот започва, а хуманитарните операции ще се превърнат в новия фронт за Русия.

Голяма част от помощта се изпраща в град Дайр-ез-Заур, поясни военният, — това е един от немногобройните опорни пунктове на сирийската власт в източна Сирия. Доставките за 100-хилядния град бяха отрязани от Ислямска държава в средата на 2015 година и оттогава тя се осъществява само с въртолети.

Рудской потвърди, че руската техника е доставила 22 тона хуманитарна помощ в града, която помощ след това се разпределя от сирийската власт. Операциите са започнали след като «екстремисти» са заграбвали помощта, която е била изпращана през териториите, които са във владение на въстаниците, цитира генерала изданието.

Вече стана ясно и за споразумението, което подписаха Русия и Сирия през август 2015 година и в съответствие на което властите на Сирия позволяват на руския военен контингент да присъства в страната неограничено време.

Въздушната кампания на Москва започна месец след подписването на това споразумение, припомня изданието.

Действието на документа също няма времеви граници, уточнява то.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;