9 май a7Критиката към американската избирателна система, изказана от президента на Русия Владимир Путин и министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров, е разумна, пише Bloomberg.

«На американците може да им се струва забавно, че ръководителите на Русия снизходително се отнасят към демокрацията в САЩ», — пише авторът на статията Леонид Бершидский.

Според него, неотдавнашната критика по адрес на американската система, изречена от Владимир Путин и Сергей Лавров, може да послужи за повод за размисъл, продължава изданието.

 

В интервюто си за немския таблоид Bild руският лидер заяви, че демокрацията не може да бъде еднаква във всички страни. Той отбеляза, че в американската история е имало няколко случая, когато президентът се е избирал с голям брой електорална маса, зад които са били малък брой избиратели. Но главният проблем, според Путин, е в това, че «в Щатите не може да се тръгне на президентски избори, ако нямаш няколко милиона долара».

 

Електоралната маса е източник на спорове в САЩ, защото тя дава непропорционална власт на малките щатове, отбелязва Бершидский. Той твърди, че Русия може да извлече полза, ако приеме подобна система.

 

Думите на Путин по повод огромните разходи за избори в САЩ имат определено основание, признава Бершидский. Това предизвиква безпокойство сред самите американци. През 2012 година Барак Обама похарчи 985.7 млн долара, а неговият съперник Мит Ромни — 992 млн. долара. Всеки глас струва на Обама почти 15 долара, а на Ромни — над 16.

В същото време Путин победи на изборите през 2012 година, похарчвайки само 30 цента за глас. И дори неговият съперник, милиардерът Михаил Прохоров, хвърли само по 2 долара за глас.

 

Според автора на статията, «неотдавнашните руски избори не са показателни и вероятно са били фалшифицирани». Но въпреки това, политическите харчове на САЩ са над световните стандарти. А цената на президентските кампании продължава да расте. Някои аналитици предсказват, че в надпреварата през 2016 година ще бъдат изхарчени над 5 млрд долара, т.е. два пъти повече от 2012 година.

Бершидский счита, че немалко внимание заслужава и критиката на руския министър на външните работи, който счита, че изборите в САЩ се провеждат твърде често.

«Най-важните световни проблеми се превръщат в заложници на електоралните съображения на действащата власт в САЩ, която мисли за това, какви действия да предприеме, че на външната арена да са налице такива ходове, които да доведат до допълнителни точки за кандидатите», — заяви Лавров.

Проблемът касае не само членовете на палатите на представителите, които се преизбират на всеки две години, а това означава, че те практически са в постоянни избори.

 

Президентските кампании също с всеки път започват по-рано и по-рано. Така на политиците им се налага да следят резултатите от допитванията и да харчат по-малко време за работата, за която фактически са избрани.

 

Според автора, САЩ могат наистина да спечелят, ако започнат не толкова често да провеждат избори. Избирателите ще започнат по-активно да участват в гласуванията, а политиците ще имат повече време, за да се занимават със задачите си.

 

«Може да се струва нелепо, че авторитарните управници на Москва критикуват системата, която дава на избирателите си значително повече права от тяхната. Тяхното мнение за демокрацията не бива да се счита за авторитетно, а мнението им за грешките на американската система е по-скоро изкуствено. Но така или иначе, системата в САЩ е далече от идеала и нейната негъвкавост само добавя проблеми. Путин показва, че не иска да приема съвети за демокрация от САЩ. Но демократичната държава трябва да се вслуша в критиката и предложенията дори от такива непривични източници», — заключава Леонид Бершидский.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;