САЩ 8_nДоколкото мога да съдя по съобщенията в пресата, събитията в Кьолн са били доста сериозно подготвени и репетирани — такава координация на действията в голямо темпо рядко е стихийно дело.

По-вероятно е инцидентът да е напълно координиран.

В европейската цивилизация защитата на жените и децата, доколкото мога да преценя, се счита за ценност в по-голяма степен, отколкото в арабската. Разбира се, аз се ориентирам само по литературните източници, но ми се струва, че това е така.

Местните власти се оказаха пред избора: или да използват всичките си сили и ресурси за защита на жените и децата, или да се превърнат в мишена на пропагандни атаки под лозунгите за толерантност.

При това тук терминът толерантност означава не друго, а неспособност за съпротива пред заразата.

Ако те задържат естествените защитни рефлекси, то моралното състояние на обществото се променя толкова катастрофално, че трудно може в бъдеще сериозно да се съпротивлява на толкова угодно безумните и нагли изисквания на тези, които нахлуват в страната. Така организаторите и координаторите на това нахлуване могат в бъдеще да искат всичко, което им е изгодно.

Разбира се, че подобна психологическа атака изиска не толкова координирани действия вътре в страната, но и участието на задгранични провокатори.

Склонен съм да считам, че ако се разследва сериозно случилото се, на заден план задължително ще се появят тези специалисти, които организираха т.нар. «Арабска пролет» — серията от държавни преврати, прикрити под забележителните, красиви пропагандистки лозунги и последващото масово бягство на жителите от арабския Изток в Европа.

Майсторите по приложна психология в Кьолн са се потрудили добре.

Координаторите на цялото това безобразие трябва да се търсят сред самите мигранти, които спретнаха това кьолнско безобразие, но и по-далече от германския град, например сред тези, които сега натрапват кошмарния за Европейския съюз Трансатлантически търговски инвестиционен протокол.

Що се отнася до привържениците на нацизма, организаторите и тях са имали предвид при масовата провокация. Но не мисля, че самите нацисти са могли да я организират — те са твърде далеко от народа, твърде трудно биха намерили общ език с арабите. Между двете страни няма никакво доверие, за да са били в състояние сериозно да обсъждат каквито и да било действия.

Но ако реалните организатори съумеят да предизвикат още и още публични нацистки акции, то това отново ще им е от полза.

Макар голяма част от съвременна Европа да се отнася към нацизма вече напълно спокойно — това се видя от европейската реакция по отношение на нацисткия държавен преврат в Киев през 2014 година. Но в Германия все още помнят печалните уроци от Втората световна война, когато позволиха на нацистите да атакуват властта и гмурнаха страната в закономерния политически тупик, а след това изпитаха върху гърба си закономерния резултат от последствията. Затова в Германия нацистите едва ли ще могат да проявят публична активност — достатъчна, за да получат политическо влияние.

За избухването на миналите световни войни, разбира се, че от това са били заинтересовани тогавашните държави. Но това, че Германия се превърна в инициатор и на двете световни войни, е свързано главно с факта, че Германия по традиция е изпълнителна — когато започне дадени действия, тя се старае да ги завърши. Докато другите могат да спрат и по средата, когато осъзнават накъде са поели и до какъв край ще се стигне.

Затова ми се струва, че Германия и в дадения случай може да стане повод за началото на голяма война, но няма да бъде причината за войната.

По отношение на случая в Кьолн: не мисля, че организаторите смятат да доведат нещата до горещи бойни действия в Европа — да, САЩ две десетилетия градят икономическата си политика с цел икономически контрол над Европейския съюз. Но този трофей им е нужен по възможност цял и невредим.

Икономиката на САЩ е твърде слаба, за да си позволи да разхвърля такива големи призове, като ЕС. Американците могат да действат на принципа: щом не е за мен, тогава няма да е за никого, да. Но това ще се случи в краен случай. На този етап те имат поне малката надежда да вземат под свой контрол ЕС и да заставят европейската икономика да работи за САЩ.

Има версия, че организатори са били противниците на Меркел, но всъщност противниците на Меркел са хора къде-къде по-трезвомислещи, отколкото самата Меркел, те прекрасно разбират, че e лесно да се разпали «пожар», но е трудно той да се потуши.

Да, те сега с удоволствие ще разказват на всички за погрешната политика на Меркел.

Но е твърде очевидно, че случилото се в Кьолн е координирана акция — не са възможни подобни случайности.

А координаторите трябва да ги търсим на територията между Атлантическия и Тихия океан.

Анатолий Васерман

Тагове: ; ; ; ; ; ;