Прокуратурата на турската провинция Коджаели санкционира със задържане  21 учени, които са се  подписали под  обръщение адресирано  към турските власти с призив за прекратяване на  насилието в юго-източната част на страната, като 12 от учените са със задържане под стража, съобщи турската агенция  Аnadolu.

 

erdogan

 

Сред подписалите обръщението стоят имена и на световноизвестни учени- лингвистът Ноам Хомский, Дейвид Харви, социологът Имануил Валерстайн и други будни умове, осъждащи агресията и военните операции срещу кюрдите в Юго-източна Турция.

 

 

Но жестоката реакция на турските власти към своите учени позволили си да се присъединят към справедливия призив, е повече от шокираща.

 

 

 

За подписването на обръщението  за прекратяване на насилието, турските учени дръзнали да изразят мнение, се обвиняват в » публично унижаване на турския народ, държавата, правителството, парламента, съда» а също и във водене »  терористична пропаганда».

Нагледен пример как на бялото се казва черно- или как призивът за мир и цивилизованост се смята за престъпление.

 

Президентът на Турция Реджеп Ердоган, нарече още учените подписали се под обръщението » невежи», а Висшия съвет по Образованието в Турция обяви, че ще вземе мерки срещу турските учени подписали се под обръщението.

 

 

Българска редакция News Front.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;