Ахмет Давутоглу 11Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу обвини ВКС на Русия в това, че уж нанася удари по граждански цели в Сирия.

«Някои държави пречат на Турция да проведе въздушна операция в Сирия. Руските ВКС под предлог, че водят борба с ИД бомбардират мирни жители, болници и училища. Или да удрят по Ислямска държава, или да спират, ние сами ще се преборим с ИД. Но нека никой не се опитва под предлог за борба с ИД да унищожава мирни жители и умерената опозиция, за да открие след това поле за действие на ИД», — каза Давутоглу.

Той добави, че в Сирия е в ход «мръсна игра», — предаде CNN Turk.

Редица западни медии на база на намиращия се във Великобритания «Сирийски център за мониторинг по спазване правата на човека», публикуваха съобщения, които нееднократно са били опровергавани и критикувани от Русия, че по време на авиоударите в района на Алепо уж е било разрушено училище и са загинали около 10 деца.

Припомняме, че МВнР на Русия подложи на критика «Сирийския център…»: според изявлението на руското министерство, в организацията работят само двама човека, а това дава основание да се съмняваме в тяхното ниво на компетенция и достоверност на предоставената информация.

Официалният представител на генералния секретар на ООН Стефан Дюжарик заяви, че световната организация няма да спекулира на тема чия е вината, а призовава за разследване на инцидента, ако е имало такъв.

Отбелязваме, че около военната операция на руските ВВС в Сирия има многобройни слухове.

Официалният представител на МВнР на Русия Мария Захарова заяви, че след началото на операцията на ВКС на Русия в Сирия в световните средства за масова информация се е развихрила мощна антируска кампания.

Официалният представител на Министерството на отбраната на Русия генерал-майор Игор Конашенков заяви, че недоказаните изказвания за някакви удари на руската авиация по граждански обекти в Сирия «все повече напомнят мантри на гостуващи хипнотизатори от цирка».

Министерството на отбраната на Русия нарече поток от лъжи обвиненията за удари по граждански обекти в Сирия.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;