Йонен ракетен двигател oНа изпитателния комплекс във Воронеж успешно завърши серията от първите огневи изпитания на йонния електроракетен двигател, съобщи пресслужбата на Роскосмос.

«Двигателят е съвместна разработка на КБХА и Московския авиационен институт. Изпитанията бяха проведени успешно в специален вакуумен стенд и потвърдиха съответствието на параметрите на двигателните характеристики с тези, които бяха заложени в техническото задание», — се казва в съобщението на Роскосмос.

Съобщава се, че работата по двигателя продължава: планирано е провеждането на серия нови огневи изпитания за доработка на ресурса и проверка на стабилността на потвърдените характеристики при продължителна експлоатация.

Създаването на електроракетни двигатели започна през 2012 година. Разработката на йонния електроракетен двигател започна, когато КБХА спечели през 2013 година конкурса на Министерството на образованието и науката на Русия и получи субсидия за реализиране на комплексни проекти за високотехнологично производство.

Предприятието влезе в списъка на победителите с проекта си «Създаване на високотехнологична производствено-изпитателна база за разработка, стендова обработка и промишлено производство на електроракетни двигатели от ново поколение».

«За разлика от другите ракетни двигатели, с които се занимават специалистите от КБХА вече половин век, електроракетните двигатели в последните години се превърнаха в ново направление в работата на предприятието.

Те са предназначени за космическите апарати, способстват за разрешаването на широк кръг от задачи: корекция и стабилизация на работната орбита на спътниците, тяхното извеждане в ниски и високи орбити, а също полети в далечния космос», — се казва в съобщението.

Тагове: ; ; ; ; ;