Ердоган 1Турция, Европа и САЩ са виновни за сирийския конфликт и най-голямата миграционна криза, която удари по Турция и Европа, е един от неизбежните последствия от войната, пише турският политолог, професор от истанбулския университет Мармара Белюл Озкан в своя статия за Huffington Post.

Конфликтът принуди повече от 4.6 милиона сирийци да напуснат домовете си и да търсят убежище в съседни държави. Само в Турция в момента са 2.5 милиона бежанци. Европа се сблъска с безпрецедентен поток на мигранти, докато в същото време турските власти «се правеха, че това не ги засяга».

Анкара няма желание да се справи с тях и ги «използва като заложници в преговорите с ЕС, в частност с Германия».

Канцлерът на Германия Ангела Меркел, която прие мигрантите на базата на идеята си за «открити врати», се опита да тушира проблема около бежанците с Реджеп Ердоган, припомня Белюл Озкан.

Условията на сделката бяха прости: EС се въздържа от натиск върху Ердоган по въпроса за ареста на турски журналисти и суровата му политика спрямо кюрдите, а в замяна Ердоган задържа потока от мигранти, което преминават от страна му в ЕС и превърнаха Турция в огромен «концентрационен лагер» за сирийците.

Брюксел обеща да отдели на Анкара три милиарда евро, за да се реши въпроса с бежанците и дори отложи публикуването на ежегодния доклад за положението в Турция, за да не удари по имиджа на Ердоган преди изборите.

Ангела Меракел не се спря пред нищо, пожертва правата на човека и принципите на свободата и демокрацията «за да умиротвори стратегическия си съюзник Ердоган», — счита турският журналист.

«Ердоган използва милионите сирийски бежанци като разменна монета с ЕС, чийто лидери се държат толкова безотговорно, колкото и той», — пише Белюл Озкан.

Турция има голяма вина за случващото се в Сирия. За последните четири години Анкара направи всичко възможно, за да отстрани режима на сирийския президент Башар Асад, въоръжавайки сирийската опозиция. Турция заедно със Саудитска Арабия помогнаха за създаването на «Джаиш ал-Фатх», която организация включва в състава си различни джихадистки групировки, в това число представителите на Ал Кайда «Джебхат ан-Нусра».

ЕС и САЩ също са виновни за конфликта в Сирия, защото помагаха на Турция, Саудитска Арабия и Катар да дестабилизират ситуацията.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;