Канцлерът на Германия Ангела Меркел под натиска на САЩ увеличи военния бюджет на страната. Меркел не уточни за какви цели ще използва новия бюджет, но, съдейки по това, че неотдавна Германия съгласува военната си доктрина с плановете на НАТО, всички тези действия могат да се считат за насочени срещу Русия, пише Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Федералното правителство има намерение да увеличи разходите по отбранителния бюджет. Това съобщи канцлерът на Германия Ангела Меркел по време на заседанието на комитета по отбрана в бундестага.

«Длъжни сме да направим разумен, качествен принос, за да могат другите — и от двете страни на Атлантика — да се присъединят», — отбеляза Меркел. 

От изявлението следва, че Германия не е в състояние да защити самата себе си и да се разпорежда с разходите си за отбрана без съгласуване с Вашингтон, пише авторът на статията.

Решението на немското правителство е свързано с натиск от страна на САЩ, които нееднократно настояваха всички партньори от НАТО да увеличат военния си бюджет до два процента от БВП. За да постигне това Германия ще трябва да увеличи разходите за отбрана до 25 милиарда евро, пише изданието.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;