Немското правителство разбира колко далече са действията на президента на Турция Реджеп Ердоган от законността, но в настоящите условия Германия не може да измисли друг изход, освен сътрудничество с него, пише Deutche Welle.

Представителите на немската парламентарна опозиция нееднократно посочваха многобройните «грехове» на Ердоган, подчертавайки, че войната срещу кюрдите, арестите на журналисти и доставката на оръжие на терористите от Ислямска държава дават достатъчно основания, за да се откаже Германия от близко сътрудничество с Турция, пише изданието.

Управляващата коалиция не е изненадана от съобщенията.

«Да, Ердоган преследва кюрдите и посяга на свободата на словото — в тази сграда никой няма съмнение за това», — заяви Карл-Хайнц Брунер, член на партията СДПГ по време на поредното заседание на бундестага.

Независимо от това, Турция, както и Саудитска Арабия, са за правителството на Германия своеобразни «гаранти за стабилност» в Близкия Изток.

Германия твърди, че поддържането на партньорски взаимоотношения с тези държави са единственият начин да се окаже съпротива на тероризма, да не се допусне влошаване на ситуацията и да се регулира проблема с бежанците, отбелязва немското издание.

Но има и друга причина за сътрудничеството на Германия с тези държави, чийто политически курс подрива основите на европейските ценности.

Според думите на немския експерт по външна политика, депутат от партията ХДС Родерих Кизеветер, чрез силните връзки с Турция и Саудитска Арабия Германия се опитва да си гарантира това, че Близкоизточният регион, който е в сферата на интереси на Европа, няма да бъде контролиран от такива държави, като Русия и Иран.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;