ЕрдоганПентагонът разглежда молбата на Турция за помощ при обучението и въоръжението на сунитски арабски бойци в Сирия в рамките на мероприятията по охрана на южната граница на Турция. Това съобщи  Wall Street Journal, позовавайки се на американски чиновници.

Молбата е адресирана до председателя на Обединения комитет на началник щабовете на САЩ Джозеф Данфорд по време на визитата му в Турция миналата седмица, съобщи изданието.

По-рано САЩ настояваха Турция да засили охраната на своята граница със Сирия, дори очакваха разрешение за прехвърляне на допълнителен контингент свои войски. На свой ред турската власт поиска създаването на защитена зона от страна на Сирия и засилване на помощта от въздуха, за което Вашингтон не бе съгласен, опасявайки се от усложнения.

Ако Пентагонът даде зелена светлина на молбата на Анкара, това ще се счита за значително укрепване ролята на САЩ в региона и за още един опит да се обучат и екипират бойците в Сирия след неудачните предишни опити. Миналата година, припомня изданието, Вашингтон призна за несъстоятелна и свали програмата си за подготовка на 15 хиляди представители на «умерената опозиция» за борба с ИД. Програмата бе с бюджет 500 милиона долара.

Турция не разгласи подробности около преговорите, които се състояха миналата седмица в Анкара между турските министри и Джозеф Данфорд. Според сведения на изданието, Турция вече е подбрала сунитски групировки, които сами изявяват желание да охраняват границата от страна на Сирия.

На свой ред Данфорд заяви, че ще разгледа предложението на Анкара и в най-скоро време ще представи своите препоръки пред министъра на отбраната на САЩ Аштън Картър. Изданието е разбрало, че става дума за подготовката на неголям брой бойци. Данфорд отказа да посочи точния брой на групата, но допълни, че американските военни сами трябва да се доверят на въстаниците преди да ги обучат и раздадат оръжие.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;