Турция _nПървоначално Ердоган изгуби Близкия Изjок, а сега и Централна Азия е готова да обърне гръб на Турция.

Така Зулфикар Доган, журналист от Al-Monitor, характеризира последствията от външната политика на президента на Турция, обусловена от “дружбата” му с терористите от Сирия.

Ще бъде ли това последната загуба на турското ръководство и докъде ще доведе страната подобна стратегия?

Може ли да се заложи върху това, че Ислямска държава, макар и за кратко, ще победи в Сирия, и каква изгода ще извлече от това Турция?

Понастоящем Турция е на една ръка разстояние да изгуби напълно дипломатическото си влияние в Централна Азия и в Кавказ заради охладнелите си взаимоотношения с Русия.

През декември 2015 година по време на срещата в Москва на СНГ призовах Турция да поднесе извиненията си на Русия за инцидента от 24 ноември, пише журналистът.

Началникът на Главния щаб на Въоръжените сили на Армения, генерал-полковник Юрий Хачатуров отбеляза, че “началник щабовете на всички държави-членки на организацията подкрепят действията на Русия и считат свалянето на руския самолет от Турция за агресия, която не е оправдана с нищо».

Президентът на Армения Серж Саргсян също помоли срещата да изрази подкрепата си за Русия и да осъди Турция. Той каза:
”Като държава-членка на общността, ние изразяваме подкрепата си за руската позиция и решихме незабавно да обявим единството си по въпроса за борбата с тероризма”.

Но настоящият шок за Анкара, според Зулфикар Доган, е изявлението не президента на Киргизия Алмазбек Атамбаев, който в миналото наричаше Ердоган “по-голям свой брат”. На срещата на страните от СНГ той горещо сподели общото настроение и призова Турция да се извини на Русия.

Очевидно е, че милиардните кредити и другите видове подкрепа, които получаваха тюркските републики от Турция, никак не са повлияли върху мнението на управляващите в настоящата ситуация.

Сериозно препятствие за транзита на турския експорт през Централна Азия е забраната за транзит на вълна от Турция. В резултат, за да не изгубят пазара на Централна Азия, където Турция има многомилионни договори за строителство и инвестиции, се наложи да се преориентира експорта към Каспийско море през пристанищата на Азербайджан.

Независимо от това, дори при значително увеличаване на товарите към пристанищата на Азербайджан, проблемите няма да се решат.

Паралелно с това върви нормализиране на отношенията между Русия и Грузия, скоро ще се облекчи визовият режим, а по-късно той ще бъде напълно отменен. Започва да действа руско-арменското споразумение за ПВО, което трябва да ограничи достъпа на Турция в Кавказ.

На този етап Турция все още не е развалила напълно отношенията си със Запада и партньорите й от НАТО следят ситуацията, запасявайки с попкорн на пейките на футболните фенове, но е очевидно, че в турското тесте от карти вече няма козове.

Няма да бъде изненада, ако един ден Ердоган се окаже в ролята на Асад – като най-неудобният президент.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;