Сирия ново 03Ситуацията в твърде сложна. Ако в болшинството участъци от фронта са постигнати впечатляващи успехи, то в Хомс положението на сирийската армия се усложни значително. Това доведе до изоставянето на две населени места, освободени две седмици по-рано, както и до отстъплението от Палмира.

Провинция Дераа

Днес сутринта 5-та бронетанкова дивизия на ВС на САР, с подкрепата на опълчението и палестинската милиция, възобновиха настъплението в столицата на провинция Дераа с цел завземането на КПП Jamrak. Щурмът започна в 7:30 часа сутринта. Сирийските части и отрядите PLA атакуваха позициите на ислямистите в квартал Аль-Muntahiyah в окръг Дераа ал-Балад, опитвайки се да отрежат въстаниците на FSA от йорданската граница, но това се оказа нелека задача, защото на помощ пристигнаха части на «Джебхат ан-Нусра».

В град Шейх Мискеен както преди се водят улични боеве. 15-та бригада с подкрепата на частите на 7-ма дивизия продължават да изтласкват противника от градските квартали.

Днес ислямистите се изтласкани от още 40 сгради. Завзет е командният пункт на метежниците от Свободната сирийска армия (FSA). Трябва да бъдат освободени още 20 сгради в южния окръг, за да е налице пълен контрол.

Провинция Хомс

След вчерашното завземане на селището Ал-Дава, бойците от ИД на зазоряване, под прикритието на спусналата се мъгла, проникнаха през позициите на сирийските части в селището Ал- Bayarat и ги принудиха да отстъпят. В резултат линията на фронта се придвижи далеко назад, което унищожи постигнатите за предишните две седмици победи, когато бойците от «Tiger Forces» успяха да се приближат почти напълно до Палмира.

В северен Хомс ситуацията е по-стабилна и дори оптимистична. 47-а бронетанкова бригада, възползвайки се от това, че редиците на терористите са оредели заради прехвърлянето на големи сили към Палмира, премина към по-активни действия. В резултат сирийските части, настъпвайки по южния бряг на река Оронт, освободиха едно селище. Убити са 14 терористи. Още 8 бойци на ИД са пленени. Завзето е голямо количество оръжие и боеприпаси.

Ако в провинция Хомс положението се усложни, то в провинция Латакия, особено в северната част, ситуацията се развива благоприятно. За метежниците в този район настанаха тежки времена. След загубата на град Салма те се лишиха от най-високата точка в Кюрдските планини и своята главна цитадела.

103-та бригада на Републиканската гвардия се движи на север и освобождава едно след друго селища, приближавайки се до турската граница.

Безценна помощ на сирийските части при това оказват ВКС на Русия.

Небивалите за тези местности студове и липсата на укрития заставят ислямистите да напускат провинцията.

Провинция Алепо

Южната част на провинцията стана арена на най-ожесточени схватки в северна Сирия. Правителствените части се движат едновременно по няколко направления. В едно от тях настъпва 3-та танкова дивизия, която днес освободи един неголям населен пункт, а в друго направление се движи 43-та бригада и 4-та механизирана дивизия в съюз с опълчението NDF, Ал-Баас, Йерусалимската бригада «Liwaa Ал-Кудс» и палестинските отряди PLA. Вчера вечерта това войнско обединение изтласка противника от селището Ал-Kalariyah и достигна до покрайнините на град Ал-Rashiddeen, където завзе няколко квартала в 4-ти окръг и унищожи значителен брой ислямисти.

На запад от град Хан Тумен бойците от «Харакат Ахрар Ал-Шам» и «Jabhat Ал-Нусра» завзеха от сирийските части град Ал-Hawsh и се опитаха да атакуват по-нататък, но бяха отхвърлени към по-рано завзетите им позиции.

В източно Алепо дивизията  «Tiger Forces» продължи настъплението си в района на платото Ал-Баб. По време на боевете около населеното място Айн Ал-Байда, което сирийските специални части взеха под свой контрол, са ликвидирани 18 терористи и са унищожени 4 бронирани машини със зенитни оръдия. В момента «Tiger Forces» предприемат опити да се придвижат към населеното място Айн Ал-Jahesh, където ИД е оборудвала силен укрепен район.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;