ЕС реши да прехвърли част от отговорността за бежанците върху Турция, за да не измърси ръцете си, Анкара получи твърде много власт, това каза министърът на външните работи на Австрия Себастиан Курц.

«Ние трябваше да прехвърлим на Турция само тези задачи, за които турското участие е крайно необходимо, а именно предоставяне на убежище на мигрантите, заяви Курц.

Но когато ЕС делегира на Анкара задължения по гарантиране сигурността на общите граници, възниква огромна зависимост, която е крайно опасна», — заяви Курц в интервю за немското издание Die Welt.

Според Курц, много политици се опасяват, че контролът над граничната зона няма да мине без насилие. Но ЕС не може да вземе и просто да хвърли тази «мръсна работа» на Турция, за да не се измърси. Така или иначе, ситуацията с бежанците няма да мине без «уродливи картини на жестокост», отбеляза той.

Сътрудничеството с Анкара е най-важният елемент в миграционната политика на канцлера на Германия Ангела Меркел, но никакви действителни опити да регулиране на кризата не се предприемат от страна на Турция. Според Курц, президентът на Турция Ердоган използва договорката си с ЕС като допълнителен лост за натиск над Европа.

По-рано Европейската комисия одобри създаването на специален фонд за бежанците за Турция в размер на 3 милиарда евро, от които ЕК отдели 500 милиона евро, а останалите 2.5 милиарда евро предстои да се съберат от страните от ЕС.

По последни данни от граничната агенция на ЕС «Фронтекс», за първите 10 месеца на 2015 година на територията на страните от ЕС са пристигнали около 1.2 мигранти. Еврокомисията заяви, че настоящата миграционна криза в света е най-голямата от времето на Втората световна война.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;