Ердоган 0Според президента на Турция Реджеп Ердоган Москва има намерение да създаде в Сирия нова държава около Латакия, където живеят алавити – единоверци на Асад. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на речта на турския президент Ердоган пред служители на МВнР на Турция.

Ердоган твърди, че новата държава ще възникне около Латакия – родината на алавитите, към които принадлежи президентът на Сирия Башар Асад. Според твърденията на Ердоган, руските ВКС нанадят удари по живеещите по тези места сирийски туркмени, за да разчистят територията за бъдещата държава.

По-рано Ердоган обвиняваше президента на Сирия Асад, че той иска да създаде на сирийска територия някаква контролирана миниатюрна държава, която да се подчинява на Дамаск и да присъедини към себе си Хама, Хомс и Латакия, разполагайки се върху 15 % от територията на Сирия.

Напълно е вероятно геополитическата фантазия на Ердоган да се базира на факта, че в този район на Сирия, т.е. на брега на Средиземно море, са разположени руските военни, осъществяващи в страната операция срещу терористите от ИД и другите радикални групировки. Става дума за базата на ВМФ на Русия в Тартус и за базата на руските ВКС Хмеймим близо до Латакия.

Каквото и да твърди Ердоган, Русия от самото начало на сирийския конфликт даде ясно да се разбере, че е за запазване териториалната цялост на Сирия.

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че Москва ще продължи да се бори за най-скорошно регулиране на сирийската криза без външна намеса.

“Имаме намерение да продължим да работим за най-бързото прекратяване на насилието, на външната намеса, ще съдействаме за запазване на териториалната цялост и суверенитета на сирийската държава”, — заяви Путин.

Гореспоменатата позиция нееднократно бе потвърждавана от руското министерство на външните работи.

В края на 2015 година Сергей Лавров заяви в интервю за телевизия Al Mayadeen, която е с проалавитски позиции, че “Русия не счита за правилно външни играчи да се занимават със социално-политическо инженерство и да чертаят каквито и да било схеми за сирийците, че сирийците трябва да се разберат сами помежду си”.

Според Лавров, само в такъв случай “може да се разчита на устойчиво споразумение”.

САЩ на свой ред заявиха, че са за съхранение на териториалната цялост на сирийската държава. Това заяви самият Джон Кери от Държавния департамент. Вашингтон и Москва имат единно мнение в стремежа си да запазят властовите институции и териториалната цялост на Сирия, заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери.

“Ние искаме запазването на институциите на властта и единството на териториалната цялост на Сирия. Същото иска и Русия. Русия и САЩ наистина са единни с Иран, в рамките на виенския процес ние имаме общ подход по отношение политическото регулиране, в рамките на който самите сирийци ще могат да определят бъдещето на своята страна. Всички искаме едно и също”, – каза американският дипломат.

“Тримилионната секта”

Да поясним: алавитите, които представляват от 10 до 12 % от населението на Сирия са етноконфесионална общност, с общ произход и религия. Понякога наричат алавитите секта, което съвсем не е вярно, имайки предвид тяхната численост – от 1.5 до 3 млн човека.

В Сирия те живеят компактно – в стратегически важните крайбрежни провинции Тартус и Латакия.

Някои богослови твърдят, че религията на алавитите има затворен характер, че тя съществува от IX век, че е встрани от ортодоксалния ислям.

Средновековният сунитски богослов Ибн Таймия твърди, че алавитите фактически не могат да бъдат считани за мюсюлмани. Има мнения, че алавитите обожествяват халифа Али (братовчед и зет на пророка Мохамед), че те имат собствени свещени писания освен Корана, че отбелязват християнските празници Рождество и Пасха, а по време на богослуженията четат Евангелието и се причестяват с вино.

През 1973 година имамите на главното направление на шиитите официално признават алавитите за последователи на шиитското учение, т.е. признават ги за част от ислямския свят. Това става в годините, когато на власт в Сирия е бащата на Башар Асад Хафез Асад.

Асад – старши принадлежи към един от четирите алавитски племена – калбийя.

Неговата жена, майката на Башар Аниса Махлуф е от алавитското племе хададин. От същото племе е и съратникът на Хафез Асад в партия Баас и фактически лидер на Сирия до 1970 година генерал Салих Джадид.

Съпругата на Башар Асад Асма е от сунитско семейство и доколкото ни е известно не е сменяла вероизповеданието си. Въпреки заявленията на лидерите ислямисти, “режимът на Асад” представлява не само алавитите.

Главните силови министри – министърът на отбраната Фахед Джасим Фредж и шефът на МВР Мохамед Шаар също са сунити.

Отбелязваме също, че в историята на Сирия вече има прецедент – Държава на Алавитите, създадена през 1923 година при покровителството на Франция. Държавата съществува от 1923 до 1936 г. Между 1930-1936 година съществува под името Санджак Латакия.

Населението на тази мини-държава се състои главно от алавити и християни.

Създаването на алавитската държава стана възможно благодарение на краха на Османската империя през 1922 година. Няколко години преди това, през 1918 година, Франция окупира голяма част от Сирия. В резултат на разпада на Османската империя много провинции обявиха своята независимост. В това число са и районите, в които живеят алавитите, чиито исторически територии винаги са били изтласквани от сунитите, шиитите, турците и от арабите.

Лидерът на алавитските въстаници Салих ал-Али обяви създаването на държавата със столица в Латакия.

През 1920 година Франция получи мандат върху “Областта на алавитите” от Лигата на Нациите.

Едновременно с това французите отрязаха от “Голяма Сирия” Ливан (който в резултат на това се превръща в държава) и областта на друзите – още едно етноконфесионално малцинство. Настояща Сирия тогава е разделена на пет части.

Алавитската държава дори пуска собствени пощенски марки и има своя валута. На 5 декември 1936 година завършва периода на независимита алавитска държава. Регионът влиза в състава на Сирия.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;