Путин Ромао ПродиНе съм експерт по въпросите на тероризма. Но ми позволете да направя такава абстрактна метафора. Ако възприемем Европа като единна държава, то Германия изпълнява ролята на министерството на икономиката, а Франция – на министерството на отбраната. Това е осъзнат избор – отначало в Либия, после в Мали. Що се касае до Сирия, тук Франция е подложена на голям риск.

Владимир Путин в Сирия използва своето стратегическо влияние в региона.

Бидейки в добри отношения с Башар Асад и борейки се с тероризма на ИД, Русия е в привилегировано положение по отношение на дейността си там.

Да бъдем откровени, дори изнемогващата, но единствена войска, способна да се противопостави на ИД по земя – това е армията на Асад.

И Путин използва преимуществата си много разумно и умело.

Дали ще могат страните в региона, всяка от които има свои интереси, да стигнат до компромис, да излязат от рамките на проблема около бъдещето на Асад – това зависи от САЩ и Русия. Ако няма съгласие между най-големите държави, другите страни никога няма да се разберат помежду си.

Само споразумението между Русия и Европа ще облекчи търсенето на съгласие по въпроса за Украйна.

Считам за грешка “Северен поток 2”, който ще позволи целия руски газ да мине през Германия.

Напълно ме изненада това, че Русия реши това точно в момента, когато Германия зае толкова яростна позиция по въпроса за санкциите. Винаги съм предлагал да се използват украинските газопроводи като инструмент за мира и стабилността. Те могат да са обща собственост на ЕС, Русия и Украйна.

Това би позволило на Русия да осъществява гарантирани доставки. Украйна има икономическа изгода от това. Това би изискало от страните пълна прозрачност в транзита, би предоставило на ЕС енергийна безопасност. Именно това е ключът за напълно неутралното решаване на украинската криза.

Дали е забравен или решен проблемът около гръцката криза? Високата температура мина, но самата болест – не. Всички, които поне малко разбират от икономика, са наясно, знаейки производствената структура на Гърция, че страната не е способна в автономен режим да поддържа икономиката си и да изплаща държавния дълг.

Аспиринът тук не е достатъчен, нужен е антибиотик. В противен случай, без външна помощ, болестта няма да бъде излекувана.

Надявам се да продължа да идвам в Русия. С моя фонт имаме намерение да организираме голям форум, посветен на “Пътя на коприната”, на който ще поканим руски експерти, защото между Китай и Европа се намира не друг, а Русия.

Т.е. без Русия сме заникъде.

Из интервю на Вера Щербакова за ТАСС.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;