Турция армияДиректорът на изследователския Център “Близък Изток – Кавказ” и специалист по Турция Станислав Тарасов твърди, че Русия е за запазване на териториалната цялост и няма никакво намерение да създава други държави вътре в Сирия.

“Русия няма да създава в Сирия никакви политически образувания, а още по-малко държави. Москва е твърдо за запазване на териториалната цялост на сирийската държава. За това спомена и президентът на Русия Владимир Путин от трибуната на Генералната асамблея на ООН. Но, изхождайки от реалната ситуация и от политиката на регионалните държави, особено на Турция, е възможно всичко. Нещата зависят в голяма степен от действията на Анкара. Турските медии пишат, че Турция заедно със САЩ готви настъпление вътре в територията на Сирия. Анкара вече вкара свои войски в Ирак. Ситуацията в самата Турция напомня гражданска война. Ежедневно гледам турската телевизия – това там са истински бойни действия”, — отбелязва Тарасов.

“В момента Русия води бойни действия срещу терористични организации по цялата територия на Сирия. Затова създаването на алавитска държава в момента е малко вероятно. Има война. Едновременно с това Москва помага на сирийската армия. Ако тя не успее да постигне успехи във войната с терористите от ИД и другите терористични групи, то теоретически създаването на нещо подобно на Държава на Алавитите на крайбрежието на Средиземно море е възможно. На границата на Иракски Кюрдистан и сунитските части на Ирак се готвят за жестока война. Разбира се, че това не е изгодно за Турция. Това може да взриви ситуацията, в резултат на което Русия ще трябва да работи с тези части на Сирия, в които има подкрепа. Затова всичко е възможно”, — твърди Тарасов.

Експертът подчерта, че регионалните държави на този етап нямат интерес за създаването на алавитска държава.

“На Турция не й е до това, тя е разцепена от конфликти. Анкара има обтегнати отношения практически с всички страни в региона, — отбелязва Тарасов. – Турция обвинява Русия, че тя искала да създава държава на алавитите, но самата Турция участва в проекта за създаването на Сунистан.

Бившият представител на САЩ в ООН Джон Болтън неотдавна чрез The New York Times призова да се сформира сунитска държава Сунистан на териториите, които понастоящем са контролирани от Ислямска държава.

Шиитски Иран също няма интерес от създаването на държава на алавитите, твърди Тарасов.

“Техеран може да се съгласи на това само, ако Дамаск не се справи с ИД. В момента има тенденция на съкращаване на територията на ИД в Сирия. Затова считам, че САЩ също могат да започнат реализирането на едни или други проекти”, — допуска експертът.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;