Сирия специални частиТака счита руският публицист Егор Молмогоров.

Според него, подобен сценарий е най-изгоден за Русия от геополитическа гледна точка.

Холмогоров твъри, че Русия може да формира в Сирия държава на християните и алавитите и това е напълно разбираемо от самото начало на конфликта.

Сирия е държава, която изкуствено е създадена от Франция от пет части след Първата световна война. Тези части, състоящи се от сунити, алавити, християни и шиите се отнасят един към друг крайно враждебно.

Събитията в Сирия и последната гражданска война показаха, че това образование е изкуствено, продължава руският публицист.

Според него, ако в Сирия се създаде държава на алавитите и християните, то могат да се избегнат много ужаси, които се случват там днес.

Публицистът отбелязва, че създаването на подобна държава ще позволи разширяването на зоната на действия на руската военна операция.

“Независимо от успехите на руската армия в Сирия, малко вероятно е да се извоюва от ИД, “ан-Нусра” и проамериканските въстаници голама част от страната. Затова на база на логиката на реалната геополитика Москва би трябвало да заложи върху създаването на държава на алавити и християни на крайбрежието на Средиземно море.

Това ще бъде своеобразен руски протекторат в Близкия изток», твърди публицистът.

Според него, това е добър геополитически сценарий за Русия.

“Държавите в Близкия Изток се рушат. Опитите да се съхранят и поддържат такива страни не са оправдани. Погледнете върху Украйна. Считам, че създаването на такава държава е напълно реализуема задача. Турция и останалите страни от региона ще трябва да се примирят с това с времето. Основният проблем за Русия е в това, че този проект не е изгоден за Иран, който не би искал да вижда непрекъсната зона от Ирак до Ливан.

При всички случаи в интерес на Русия е създаването на сигурна и тиха държава. Никой няма да я пипне и никой няма да има интерес да нахълта там”, — заключи Холмогоров.

Дали е прав в твърденията си руският публицист, предстои да разберем.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;