“Тази седмица, предполага се в четвъртък, ще започне обсъждането на въпроса за продължаване на ограничителните мерки по отношение на Виктор Янукович и неговите приближени”, — съобщи европейски източник, близък до Съвета на Европа.

ЕС до края на тази година ще обсъди въпроса за продължаване санкциите срещу екс-президента на Украйна Виктор Янукович и неговите приближени, чийто срок изтича на 6 март.

Според източникът, разглеждането ще бъде на ниво посланици на страните от ЕС.

“До приемане на окончателното решение има много време, защото срокът на действие на санкциите изтича в началото на март”,  отбеляза дипломатът.

През март-април 2014 година ЕС замрази активите в европейските банки на 22 украинци, в това число на екс-президента Виктор Янукович, неговото семейство и редица бивши високопоставени украински чиновници. Според ЕС, всички те са присвоили държавни средства или са били съпричастни към нарушаването правата на човека.

Преди година, на 5 март 2015 година, Съветът на Европа съобщи, че ЕС е продължил санкциите срещу екс-президента на Украйна Виктор Янукович и неговото обкръжение до 6 март 2016 година.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;