Путин Романо Проди 08Един от водещите европейски политици счита, че през 2016 година трябва да се постигне съгласие между Русия и САЩ по проблемите в Близкия Изток и Украйна. Това ще позволи решаването на много световни проблеми

Бившият премиер на Италия и един от водещите европейски политици сподели, че трябва да се спре началото на «третата световна война», той допълни и за ролята на Русия по отношение на световните конфликти.

«Тази година очаквам споразумение между Русия и САЩ по проблемите в Близкия Изток и Украйна. Необходима ни е пауза, за да се замислим, важно е да снижим градуса на напрежението. Затова пожелавам през новата година да победи диалогът — само така ще успеем да решим множеството проблеми. В противен случай ще започнем «фрагментирана трета световна война», както каза папа Франциск.

За съжаление папата е прав, когато каза, че третата световна война вече е в ход. В съвременния свят има твърде много конфликти. В тях са въвлечени Сирия, Либия, Йемен, Мали, Централна Африка, Етиопия, Еритрея — списъкът може да бъде продължен до безкрайност. Именно затова ни е нужно решение, което да ни позволи да управляваме този фалшив оркестър.

Достатъчно много вече знаем за Ислямска държава. Възможно е да не знаем за точния брой на бойците в групировката. Но ние знаем, че групировката воюва на два различни фронта. То една страна, ИД се стреми да властва над територии, от друга — идеите им пряко или косвено се разпространяват в мрежите по целия свят, защото всички страни без изключение се борят срещу тероризма. Русия има проблеми в Кавказ. Европа и САЩ — със събитията в Париж и Сан-Бернардино, които събития са показателни.

За да разберем до какви последствия може да доведе ИД, не е задължително точно да знаеш броя на бойците или на какви автомобили се движат. Достатъчно е да погледнеш действията им, върху това, което те направиха в Ирак, Сирия, Либия, на Синай, в Африка на юг от Сахара.

Всички прекрасно разбираме, че трябва да действаме заедно и в политически, и в икономически план. Всички прекрасно разбират, че без споразумение между Русия и САЩ винаги ще има държави, които ще помагат на ИД. Но ако споразумение между Русия и САЩ бъде налице, на всички ще им се наложи да се подчинят.

Опирайки се на опита си, мога да кажа, че инциденти от рода на сваления руски самолет винаги са следствие от голямото напрежение. Технически инциденти в такива случаи няма. Разбира се, че не бива да се изключват и грешки. Но обикновено подобни неща се случват в моменти на най-високо напрежение между дадени държави. И в такива обстоятелства е още по-важно споразумението между Русия и САЩ. Не бива да забравяме, че Турция е част от НАТО и е длъжна да се подчинява на натовската дисциплина.

Изпращането на сухопътни войски е последното, според мене, към което трябва да се прибягва. Защото, както видяхме в Израел и в някои други страни от рода на Афганистан, сухопътните войски се оказват в клетка, стават заложници на самите себе си.

Но не бива да се изключва военният сценарий, макар той да е последното средство. Главното е военните действия да бъдат съпроводени с политическа стратегия.

Само военната операция никога не довежда до резултат.

Военната намеса не бива да се приема от който и да е поотделно, тя трябва да е координирана политика. Струва ми се разумно мнението на Матео Ренци, премиерът на Италия, който не иска да се впуска в авантюра, която не влиза в италианските планове. Това не означава неучастие. Най-лесното е да бъдат изпратени над 400 военни за охрана в Мосул.

Италия участва в мисии. Но трябва да стане ясно, че военните действия трябва да са координирани от самото начало. Не бива да се допуска в подобни операции някои държави да бъдат вкарвани насила. Французите са братски народ, но те не могат постоянно да излизат извън принципите на колективната отбрана на ЕС.

Израз на близост, на съчувствие и разбиране — да, но във военен план трябва да има координация, а не едностранни решения.

Голяма грешка на Италия беше участието във войната в Либия, подготвена и проведена от французите и англичаните. Италия тръгна след тях и направи огромна историческа грешка.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;