Бившият държавен глава на СССР Михаил Горбачов бе награден с “Премия на немските медии за свобода” за историческите му заслуги, а именно за  “международния диалог, партньорство и отказ от вражда”, пише Handelsblatt.

Както и преди четвърт век, за Русия и Запада днес отново настана време да се върнат “на пътя на добрите отношения и взаиморазбиране”, да станат по-самокритични, отбеляза Горбачов по време на церемонията по връчване на наградата.

Както съобщава авторът на материала на изданието Андре Балин, бившият лидер на СССР Михаил Горбачов бе удостоен с “Премия на немските средства за масова информация за свобода”, но това събитие остана практически незабелязано в московския хотел “Радисън”.

“Вместо конфронтация, направете опит за диалог, вместо оръжие – използвайте словото, вместо враждата – партнорството”, — отбеляза на церемонията по връчването немският журналист Валфрам Ваймер.

“Четвърт век след разпада на СССР Горбачов се ползва с уважението зад граница, особено в Германия, но в родината му се отнасят към него с точно обратния знак – с презрение”, — пише авторът на материала.

Горбачов счита себе си за “строител на мостове между Изтока и Запада” и призовава към взаиморазбиране. Според него, Русия и Германия винаги са поддържали добри отношения на всички равнища, “време е да се върнем на този път”.

Горбачов не поддържа приятелски отношения с президента на Русия Владимир Путин, когото той обвинява в “недостатъчно демокрация, корупция и прекомерно засилване на фракцията на чекистите”.

Но що се касае до Крим, то Горбачов подкрепя присъединяването на полуострова към Русия.

В украинския конфликт Западът трябва да се вслуша в отгласа от санкциите, според Горбачов, така се игнорират руските интереси и не се съдейства за сътрудничесвтото между страните.

По време на мероприятието Горбачов не бе склонен да дава оценка на актуалните събития, а по-голяма част от времето посвети на далечното минало, пише Балин. Той разказа за това, как на срещата с президента на САЩ  Райгън в Женева между тях е царило “неразбиране”. Горбачов възприел Рейгън като “истински динозавър”, а самият Рейгън считал лидерът на СССР  за “упорит болшевик”.

По време на преговорите се установило доверие, разказва журналистът спомените на Горбачов в статията си. Само диалогът довел до разоръжаването и до края на студената война, подчертал Горбачов.

“Това може да се оцени като сдържан призив към настоящите политици”, — резюмира авторът от Handelsblatt.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;