Руския президент Владимир Путин се срещна в Сочи с издателят немското издание Bild, Каем Дикман и със заместник главния редактор Николаус Блом.

Най-влиятелния световен лидер обсъди с немските журналисти широк спектър въпроси касаещи отношенията на Запада и Русия и състоянието им сега, 25 години след Студената война.

 

 

Путин

 

В интервюто Владимир Путин заяви, че въпреки падането на Берлинската стена, политиците не успяха да преодолеят разколът в Европа.

» Преди 25 години Берлинската стена падна, но разколът в Европа не беше преодолян, невидимите стени бяха просто преместени на Изток.

Това създаде предпоставки за бъдещи взаимни упреци, неразбирателства и кризи-, обрисува ситуация руския президент.

 

Като основна причина за това, Владимир Путин посочи разширяването на Нато на Изток, въпреки възраженията на голяма част от европейските политици от периода на Студената война.

 

 

 

nato-2-2

 

« За изминалите 20-25 години, особено след разпадането на СССР, когато изчезна втория център на сила в света, възникна желанието да се изпита пълно удоволствие от едноличното пребиваване на върха на световната слава, власт и благополучие. И пълна липса на желание да се обръщат нито към международното право, нито към Устава на Организацията на Обединените Нации. Там, където те им пречеха, веднага се обявяваше, че ООН е остаряла“-поясни Путин.

 

 

 

Владимир Путин също така подчерта, че едновременно с разширяването на Нато на Изток, страните от Запада заеха неискрена позиция по системите за противоракетна отбрана в Европа. САЩ развиват военното си присъствие на европейския континент под предлога за противодействие на ядрена заплаха от Иран.

 

 

 

» През 2009 година, сегашният президент на Съединените Щати, господин Барак Обама, каза че ако ядрената заплаха от Иран престане да съществува, то тогава няма да има никакъв стимул за създаване на системи за противоракетна отбрана, и този стимул ще изчезне.

Но договорът с Иран е подписан, сега се разглеждат въпросите за свалянето на санкциите, и всичко това се намира под контрола на МААЕ, първият уран се внася на територията на Русия за преработка.  А системата за противоракетна отбрана продължава да се развива.

 

Подписани са двустранни споразумения с Турция, Румъния, Полша, Испания. В Испания се разполагат морски сили, които трябва да функционират в сферата на противоракетна отбрана. В Румъния вече е създаден позиционен район, в Полша ще се създаде такъв през 2018 година, в Турция се прави радар»- поясни за журналистите руския  държавен глава.

 

 

Владимир Путин отбеляза също, че въпреки положенията на Устава на Нато, алианса не би следвало да приема безконтролно в редиците си всички страни от Източна Европа.

 

» Не мога да разбера, има ли написано в Устава, че Нато трябва да приема всички страни, които си поиска? Не, няма. Нужни са критерии, нужни са условия. Ако имаше политическа воля, всичко можеше да се направи, при желание. Но те не поискаха просто. Те поискаха да царуват. И си седнаха на този трон. И какво стана след това? Стана това, че сега ние обсъждаме кризисните ситуации,»- заяви Путин.

 

 

Президентът на Русия заяви, че въпреки възникването на общи интереси с различни страни в сегашната ситуация на световната арена, Русия няма да сменя своите принципиални позиции.

 

» Ние имаме общи заплахи, и както сме искали преди, така продължаваме да искаме и сега към обединяването на усилията на всички държави в света, в Европа, и в света изобщо, за борба с тези заплахи. И това не е само тероризма, това е и престъпността, и трафика на хора, това е  и борбата за опазване на околната среда- много общи проблеми. Но това не означава, че ние всеки път трябва да сме съгласни с всичко по всички въпроси. И ако нашата позиция не се харесва на някого, то не е най-удачния способ всеки път да бъдем обявявани за враг. Може би, понякога е хубаво да се чуе първо, да се послуша, критически да се преосмисли, в някой неща да се постигне съгласие и да се потърсят общи решения, не е ли така?»

 

 

На въпрос от немските журналисти по темата за присъединяването на Крим към Русия, Владимир Путин подчерта, че това се явява резултат от демократичния вот и воля на населението на полуострова, като обърна внимание на журналистите на прецедента Косово.

 

» Сега бих искал да ви попитам: ако в Косово имат право на самоопределение, защо жителите на Крим да нямат точно същото право?

Ако ние искаме, отношенията между Русия и нашите приятели- съседите в Европа и по целия свят  да се градят в позитивен и конструктивен план, е необходимо като минимум да бъде спазено едно обстоятелство, да бъде изпълнено  едно условие- нужно е уважение един към друг, да се уважават интересите един на друг и придържане към еднакви за всички правила, а не да се променят всеки път, така както би било изгодно за някого», заяви Владимир Путин

 

 

 

Владимир Путин сподели още пред журналистите на  Bild, че реакцията на САЩ и страните от Запада по повод присъединяването на Крим, не е била насочена в подкрепа  на позицията на новите власти в Украйна.

 

 

» Що се касае до реакцията на  западните ни  партньори, на мен ми се струва, че такава реакция беше неправилна, и съвсем не беше насочена  в подкрепа на Украйна, а по-скоро беше проява на опит за сдържането на възможностите на Русия. Аз смятам, че така не трябва да се прави, и именно в това се заключава основата грешка, а е необходимо точно обратното, да се използват възможностите, които имаме за взаимен ръст, за съвместно решаване на проблемите, пред които сме изправени-» отбеляза Владимир Путин.

 

 

Продължавайки темата за санкциите и въпроса за Украйна, Владимир Путин, особено наблегна, че Западът не трябва да се опитва да прехвърля отговорността на Русия, за действията, които трябва да бъдат изпълнени от украинските власти.

 

» Вие говорите за санкции. Всички говорят, че е необходимо обезателното спазване на Минските споразумения, и тогава може да бъде преразгледан въпросът за санкциите. Повярвайте ми, това започва да придобива характер на театър на абсурда, защото това, което трябва да се направи основно за да бъдат изпълнени Минските споразумения, трябва да бъде изпълнено от страна на киевските власти. Не може да се изисква от Москва, да направи това, което Киев трябва да свърши- отговори Путин.

 

Оригиналът на интервюто с руския президент можете да гледате тук.

 

 

Българска редакция  News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;