Мартин ШулцДействията на полските власти са «опасна путинизация на европейската политика», заяви председателят на Европарламента Мартин Шулц.

Политиката на новото правителство на Полша се изгражда по руски образец, счита Шулц.

Според него, властите във Варшава «смятат победата си на изборите като мандат за подчиняване на държавното благополучие на волята на победилата партия», предаде Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Според Шулц, случващото се в Полша е «управляема демокрация в стил Путин, опасна путинизация на европейската политика».

Сега целият демократически политически спектър «от леви до десни могат твърдо да заявят, че подобна политика противоречи на базовите европейски ценности», отбеляза Шулц, говорейки за подготвяното пленарно заседание на Европарламента по настоящата ситуация в Полша, планирано за 19 януари.

Паралел между полската и руската политика вече направи бившият комисар на ЕС по въпросите на гражданските права, а сега депутат от Европарламента Вивиан Рединг.

«Атаката на правовата държава винаги започва с атака върху конституционния съд. После следва атака върху медиите, първоначално към обществените, после към частните. Това е логиката на Путин, Орбан, Качински», — цитира думите на Рединг изданието.

Припомняме, че на 7 януари президентът на Полша Анджей Дуда подписа поправки към закона за медиите, които предполагат изтичане на срока на настоящите членове на управителните съвети на държавната полска телевизия TVP и държавното Полско радио.

Министърът на финансите на Полша получи правото да назначи свой ръководен орган «до съставяне на нова организация на държавните медии».

Освен това, министърът на финансите на Полша има правото да промени устава на държавните медии, за да съответстват те на съответните поправки.

В края на декември 2015 година Дуда утвърди поправки в закона за Конституционния съд, съгласно които Конституционният съд повече не може да прекратява пълномощията на съдиите и има право само да подготвя съответно предложение до долната палата на сейма (парламента) «за особено фрапиращи случаи».

Дисциплинарни наказания на съдиите могат да бъдат налагани само от президента или министъра на правосъдието.

Освен това, самият съд се разширява от 9 до 15 съдии, а за утвърждаване на решенията е нужно съгласието на две трети от състава, а не обичайното болшинство, както по-рано.

Двата закона предизвикаха ожесточени спорове в Полша и провокираха критиката на Брюксел, който се опасява, че така се нарушават принципите на правовата държава.

Еврокомисията изпрати във Варшава две писма с настояване за обяснения и има намерение да проведе дебати по този въпрос на 13 януари.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;