Стиропор rКУПУВАМЕ НЕ САМО НЕНУЖНИ НЕЩА, А И ЧЕСТО ВРЕДНИ, ДОРИ ЗАСТРАШАВАЩИ ЖИВОТА НИ

В Интернет има всякаква информация, но от медиите получаваме само „дозираната“.

Преди години се забавлявах да чета невероятните истории в малката книжка „Четвъртият прешлен“— приемах написаното като весел хумор, а едва сега, когато са ежедневие тези неща и у нас, оценявам ужаса на всичко, което ни се случва.

Сещам се за думите на герой от американски филм — безработен, а отказва да стане рекламен агент с думите:

„Не мога да казвам лъжи и да карам хората да си купуват не само ненужни неща, а и често вредни, дори застрашаващи живота им“.

Употребявам термина „дозираната“ и сега ще се опитам да ви представя медиите, т.е. „рекламните агенции“, представящи ежедневно, масирано нуждата от закупуване на неща- ненужни, а и често вредни, дори застрашаващи живота ни.

Да обвиним медиите, че не са казали, че: пластмасовите бутилки и др. за еднократна употреба са вредни и трябва да ги  изхвърляме  в специалните контейнери — е несправедливо.

От 1930 година насам от петролния вторичен продукт се произвеждат и използват опаковки, кутии, посуда и особено в чинии и чаши за еднократна употреба.

Над 25 милиарда чаши от стиропор се използват в САЩ всяка година. Подходящ изолатор за горещи течности, но… токсични химикали се отмиват от тези чаши в храната или течността, която консумираме.

Тези суровини се  влагат в плочи, панели, за топлоизолации, окачени тавани и др. украшения на заведения, защото, според рекламата, те са леки, чисти, лятото предпазват от горещините, а зиме от студа.

Помня и медийните предупреждения:

„Не носим отговорност за верността на текста — платено ни е да го излъчим.“ 

Медиите имат и образователна функция, която често не функционира…, но това е друга тема.

По нашата тема: В страната ни активно се работи и  се дава ефективна помощ за саниране на жилищни блокове, което не е нищо друго, а облицоване фасадата с плочи от стирол /S/ , полистирол /PS/ или полипропилен / PPP/ — лек, топлоизолационен и… всякакви екстри.

Ще  ги наричам по нататък стироли   Като човек, които е бил в среда на работа, задължаваща памучно облекло, когато с радост се изкушавам у нас да облека, изпитвам нужда бързо да я махна от тялото си. Оказва се, че тези материи променят електромагнитното излъчване и дори метаболизма, увреждат жестоко психическите способности на човека. Същото важи за pvc-дограмите, стиропорните изолации, пластмасовите бутилки, прибори за хранене и други. Насърчени от видимите им качества: лекота, прозрачност, дизайн, никой не се замисля за вредата.

Защо банки отпускт нисколихвени кредити за енергийна ефективност, докато постоянно се покачват цените на енергоизточниците?!

Защото лихварите са загрижени за топлината и семейния ви уют?

Няма безплатен обяд.

Правилният термин тук е енергийна неефектиност.

Тялото е затруднено в обмяната на енергия с Вселената, когато в непосредствена близост до него има такова насищане с изкуствена въглеводородна тъкан.Същото ще е в сградите с хора. Помислете: Кой според вас въведе стиропора? Световно известната корпорация „BSF”. В публичното пространство често името се предхождана от „германска“.

Ще се изненадате ли, ако разберете, че днес е концерн „IG Farben”. който произвеждаше, уж газ за камерите на смъртта на евреите, заедно със задатлантическите си дружки „Standart oil”…

Докато ни информират от местопрестъплението, репортерите бързат да питат за причините, дори упрекват компетентните органи, че не дават информация, но да питаш, не е като да даваш отговор за внезапно събитие — нещастен случай или престъпление.

Ако ви занимавам подробно с факти и примери, то е само с една цел- да се спасят хиляди българи, които ще бъдат измамени, давайки пари , за да живеят в ковчега — топлоизолирано жилище, каквито има и на нашата улица: Ето факти и обяснения:

Истории на ужаса, които чуваме всеки ден от медиите. Спирам се на две КАСАЕЩИ НАШИЯ ПРОБЛЕМ:

  1. трагедия през декември 2009 г. в Перм, нощен клуб «Куция кон». След продължителни изследвания от учените е установено: причина за смъртта е газ фосген., получен от окачения таван на клуба, облицован с пяна. По време на горенето за секунди заведението потъва в черен задушлив дим, отделяния газ фосген е причината за мигновена смърт. Над 2- 3 минути дишане фосген са смъртоносни.
  2. Трагедията в Уфа в търговски център «Европа» през януари 2011 година — 13 души почиват с тежки отравяния. С непоправими вреди са оцелелите — те са вече инвалиди Причина за смъртта: Когато се разтопят PPP, всички забавители на горенето се разлагат мигновено, топене, падащи парещи капки и парчета текат и падат, парят. При изгарянето PPP се отделя огромно количество горещ отровен газ от sterola- продукти от разграждането, което води до тежки отравяния и смърт.

 Науката е принудена след 80 години употреба да разбива заблуди.

Първо за качествта на суровините, даващи строителния материал:

Химичният състав включва бензен, стирен, етилен и разпенващ агент.

Бензен е канцерогенен и причинява левкемия и болестта на Ходжкин. Може да влезе в тялото през дихателните пътища или кожата

Стирен е мазна течност, извлечена от петрол. Смятан е за невротоксин, стиролът остава в мастните тъкани, включително и в кърмата, кожата и може да мутира хромозоми, в областта на клетъчната репликация и възпроизвеждане. Излагането на стирен за продължителни периоди от време може да доведе до дисбаланс, трудности в ученето, увреждане на плода, намален фертилитет при жените и рак на белия дроб. Бензенът  се добива от въглища и е използва за конвертиране на стирен в полистирен

Тук виждате блок, който гори като факла.
СТИРОПОР И РАЗНОВИДНОСТИ. СИГУРНОСТ

В над четиридесет годишната история в Русия нито един материал не е получили разрешение за използване в строителството на жилищни и обществени сгради .

Проверката стиропорите на вече изпълнените и проверени сгради показва:

 

  1. При пожар — Както е записано в енциклопедия на Polymer «Основният недостатък- ниска термична стабилност и увеличаване на запалимост (ниска точка на запалване — гореописаното отделяне на черен дим, силно отровен и с мигновено умъртвяващо действие газ ги прави неприемливи за употреба. При изгарянето се отделя огромно количество топлинна от sterola — продукт от разграждането PS, което води до тежки отравяния и смърт. При пожар гори стопилката, при което се получава температура 1100-1150 градуса по Целзий. Разтапя метал. Ето защо първоначално САЩ ги използва като напалмови бомби — за изгаряне врага в бронирани превозни средства във Виетнам.
  2. ускорено стареене — намаляване на видимата плътност от 70 до 15 кг / м 3 плътността непрекъснато намалява, като съставките се отделят, отлитат, в помещенията се натрупва газ, които е вреден, а жилището се превръща в газова камера.

 

3. С намаляването на плътността, намаляват и топлоизолационните качества и след 7-8 години

 

  1. Имат много ниска паропропускливост, коефициент на от 0,05 m2 / m.chas.Pa. Поради тази причина, използването на ПЧП за външна топлоизолация на сградите води до много неприятно последствено натрупване на влага в изграждането на места с растежа на гъбични колонии. Повишената влажност води до намаляване на тяхната топлоизолация и ускорено разрушаване.

 

5. Не съответства на понятието сигурност: е добър диелектрик 10- 15 om.sm — трупа  статично електричество.

6. Биологична безопасност: Поради ниската пропускливост на водни пари инициира формирането на гъбични колонии за стени. В допълнение, много привлекателна храна за гризачи, също причина за рушене и загубата на изолационни структури. По този начин на ПЧП като материал не отговаря на изискванията за биологична сигурност.

Преди 20 години на нашата улица бе сложен метален павилион, облицован отвътре със стипопорни плочи, затиснати с шперплат. Скоро стана свърталище на съсели и мишки и когато собственикът бе принуден да го разруши, под шперплата имаше само остатъци от смлени на брашно части на стиропора, сложени 5 години преди това.

Извод: всеки къс стиропор, внесен в дома с опаковка на домакински уред трябва незабавно да се занася до съдовете за отпадъци — при случаен пожар може да причини мигновена смърт на хората в помещението, даже ако само 1-2 минути го вдишат.

Представените данни показват, че всички индикатори за пожар: запалимост група G4, високо поколение дим, висока токсичност на продуктите от горенето PPP се отнасят до високопожароопасни материали и от тази гледна точка не трябва да се използват в строителството.

По този начин, като строителен материал във всички екологични показатели, свързани с опасни за околната среда материали — не трябва да се използва в строителството. Заключение: опасен материал

 Да разсеем митовете за необикновените свойства на стиропорите

Те са рожба на годините на «студената война».

Те са нова системи за отбрана и атака, лесни за производство, лесни за употреба, лекота на ниска топлопроводимост.

Военната поръчка на САЩ е изпълнена успешно. Започва и широко ги използваме в строителството и опаковъчната промишленост.

Не е тайна, че войната и комфортът «СА несъвместими«.

Ето защо, когато материалът се праща в търговията, рекламиран с ниски тегло и стойност, липсата на пълна информация за него става опасна при приложение за решаване на енергийни спестявания в гражданската сфера, защото за „BSF” и „Standart oil” е важно да се продава масово, на базата на принципа, „карам хората да купуват неща, които като заблуждаван, че са им нужни, а те са опасно смъртоносни!“ Важното е ние да печелим. Затова насърчаването за използването на стиропорите в строителството е станало възможно поради набор от митове:
МИТ ПЪРВИ: ВИСОКИ ТОПЛОИЗОЛАЦИОННИ СВОЙСТВА.
Топлоизолация на критерия за топлопроводимост. Повечето изолация разпенени пластмасови, обикновено имат коефициент на топлопроводимост на 0,035-0,048 W / (М · ° С) при 25 ° С . Някои производители твърдят, че този показател достига стойности от 0,020 W / (m · ° C) и дори 0018 W / (m · ° C). На разпенени пластмаси е присъщо водоусвояване. Така гранулиран ститопор прави увеличаване на абсорбцията на вода до 350% от теглото. Но това не е пределът.  Има случаи, в които плоча ститопор при експлоатацията на покритието е с повредена хидроизолация, тя придобива до 900% влажност. Ясно е, че с такова количество вода, абсорбирана, за всяка нормативна стойност на топлопровоимост от изолационен материал не може да става въпрос.

В рамките на един час човек произвежда около 100 грама влага. При готвене, миене и т.н., влажността се повишава многократно.

Следователно, за да се създаде комфортен и здравословен микроклимат, външните стени трябва да «дишат», което означава — да има добра паропропускливост.

Съотношението на водна пара и пяна ститопор и е около 0.05 мг / mchPa, като продуктите минерална вата — 0.4-0.6 мг / mchPa.

Резултатите от изследванията, проведени от Fraunhofer институт за строителна физика и Хановер Building Research Institute, са следните: използваните като изолационен ститопор плочи намаляват дифузията на водни пари чрез външни стени със средно 55-57%.

Техническият университет Helsinki извършва мониторинг на микроклимата в Санкт Петербург на къщи със ститопор. Къщите са стари, с традиционни прозорци.

Съветското производството е заменено с нови, модерни, с двойно остъклени прозорци и вентилационни клапи, вентилационнонната система е била възстановена.

Въпреки това през първата зима относителната влажност в апартаменти достига 70% — 80% въздух при температура 18 ° С, такива условия са много благоприятни за развитието на гъбички.
МИТ ВТОРИ: ТРАЙНОСТТА НА МАТЕРИАЛА

Особено сериозни са проведените проучвания от лабораторията на професор Ананиев в Научно-изследователския институт по строителна физика (Москва). Причината за изследването са резултатите от подземния търговски център на площад Manezhnaya в Москва, построен преди няколко години.

При отваряне на капака (работeно е само в продължение на само две години) е било установено, че са причинени обширни зони на унищожен ститопорни плочи, които формират голяма мивка и крак. Дебелината: от процеси на разграждането плочите са намалили размерите си —  от 80мм — на 14 мм, плътността в областта на най-тънката част се е увеличила повече от четири пъти — до 120 кг / м 3.

Горното термично съпротивление на топлоизолиращи покриващ слой в зоната на прекомерното разрушаване на плочите е 0.32 квадратни метра. m · ° C / W, което го отличава от проектната стойност, равна на 2,7 квадратни метра. m · ° C / W, повече от осем пъти. Причината за това катастрофално състояние на изолацията е, както се вижда от резултатите от изследванията, нарушение на производствената технология и липса на отчитане на редица физични и химични характеристики и дизайна.

Същите лабораторни проучвания са проведени и на външна обвивка на сградата. Резултатите показват доста значително увеличение (0,047-0,05 W / (М · ° С)) на термичната проводимост на изолацията.

Безразборното използване на полимери, както твърди от руския професор Борис Batalina, който четиридесет години посвещава на изучаването на строителни материали, може да доведе до факта, че икономиката понася многомилиардна загубата . Доказано е, че след 10-15 години стиропора неизбежно остарява, влошава своите топлинно екраниращи свойства.

Стиропора сега се използва на Запад като нагревател в земята под пътното платно на магистралите или изкуствени водоеми, т.е. където не е изложен на водна пара.

МИТ ТРЕТИ: ТОВА Е  ЕКОЛОГИЧНО ЧИСТ МАТЕРИАЛ.

Материалите, базирани на полистирен освобождават вредни вещества.

Първо, 10% от полимеризация се извършва само теоретично.

Второ, процесът на полимеризация е обратим, така че полимерите непрекъснато се разпадат под въздействието на светлина, кислород, озон, вода, механични и йонизиращо влияния, особено под въздействието на топлина. По този начин се образува свободен стирен, който влиза в стаята.

От тези микро-дози остирен страда сърцето, а жените имат специални проблеми. Стиренът има силен ефект върху черния дроб, което води наред с другите неща и до токсичен хепатит.

Резюме за токсикологичната опасност от полистирол — това е полимер, който при нормални условия на работа, податливи на деполимеризация, непрекъснато се изхвърля в природата.

Концентрацията на стирен зависи от температурата (повишаване на температурата води до увеличаване на концентрацията на стирен). При температура 25 ° С, концентрацията на стирен е 10.6 Kmol / m 3.
Проучванията в Минск показват, че дори и при стайна температура, взети са проби от изолационни системи с тънкослойна мазилка и изолация на стиропор за вътрешното производство, ще отдели много стирен (излишък на MPC — в 3,7-10,1 пъти.  През лятото при нагряване на външните слоеве на стената, са отчетени от 169-кратно увеличение! »
В западните страни, всички тези устойчиви органични замърсители (УОЗ), са предмет на специална забрана на Стокхолмската конвенция.

За най-ревностните защитници на полистиролите предоставям откъс от Общата химия — учебник за средните училища:

«…полистирол —  бързо «остаряване», склонен към напукване, характеризира с ниска температурна устойчивост, ниска якост.». [6, стр. 606].

Стирен (vinylbenzene, фенилетилен) — ненаситен ароматен въглеводород, C 6 H 5 CH = CH 2 — безцветна течност с характерна миризма, с плътност от 0,906 грама / см 3, точка на кипене, 145,2ºS.

Мономер стирен се използва в производството на полистирен, ABS пластмаса, бута-диен-стирол каучуци, термопластични еластомери, кополимери на акрилонитрил, винил хлорид; кополимери с дивинилбензенов — суровина за йонообменни смоли; реактивни разтворители полиестерни смоли, алкидни смоли модификатор.

Това причинява дразнене на лигавицата на горните дихателни пътища, главоболие, заболявания на централната и периферната нервна система.

Стиролът влияе неблагоприятно върху човешка кръв, причинява левкемия, влияе неблагоприятно върху черния дроб, може да причини токсични хепатит.

Специална опасност от стирен е, че той има ембриогенно действие, т.е. при продължително излагане причинява малформации на ембриона в утробата на майката (вж. Работата на проф A.Бокова от Катедрата по хигиена и токсикология на полимерни материали Ростов Medical Institute).

Известен факт: по-голямата част от младите жени, които са живели в къщи със стиролни изолации, са загубили способността си да имат деца. В Беларус в домовете със същите изолационни материали децата под 14-годишна възраст са болни пет или шест пъти повече, отколкото в традиционните домове.

В допълнение, стирен има други опасни свойства — висок коефициент на комулативност — способност да се натрупват (концентрат) в човешкото тяло. Като доказателство представяме кумулативната таблицата на коефициентите на определени опасни вещества, отделяни от полимерни строителни материали.

Коефициентите на кумулативния брой вредни ВЕЩЕСТВА: :
Вещество  Съотношение на кумулативна стойност

Въглероден окис      0.1195

Азотният диоксид     0.1760

Фенол   0.2815

Формалдехидът  0.5750

Бензол   0.6330

Стирен   0.7005

По този начин, дори когато съдържанието на стирол във въздуха в помещенията на нивото на MPCs (0,002 мг / м 3),  той ще има силно токсичен ефект върху човешкото тяло дължящ се на натрупване.

Полистирол за полимеризация, продукт на стирен — твърдо, еластично, безцветно вещество, аморфен полимер с ниска механична якост на опън и огъване. Стиропорът има ниска плътност, термична стабилност, има отлични изолационни качества и много ниско съпротивление на удар. Лесно се деформира при относително ниски температури (80 ° С).

От стиропорът се създават пластмаси, които са широко използвани в електрическата промишленост, за производство на предмети от бита (ястия, фигурки, играчки и др. ), лещи, плочки и бетон панели за строителството и т.н.

Използването на пенополистироли в изграждането на жилищни сгради, независимо дали има кофраж, мазилка, изолация или преграда, сандвич — панели, трябва да бъде детайлно проучено, преди да бъде анонсирано от държавата и широко внедрено в строителната практика.

Това са «газови камери» за хората и са с изключително висока пожарна опасност.

В случай на пожар, шансовете за спасяване на хората — е минимален.

Тагове: ; ; ; ;