Интригата около взаимоотношенията между Саудитска Арабия и Иран в дните след екзекуцията на шиитския богослов Нимр ан-Нимр се опита да разплете британското издание The Independent.

Според версията на изданието: саудитите заедно с турците са планирали нахлуване в Ирак и Сирия. Но операцията отишла на кино: турците влезли в Ирак, но САЩ не ги подкрепили. И не само това, а настояли Турция да изкара военните си части оттам. Рияд не просто искал да вземе участие в това нахлуване, но и планирал да създаде на територията на Иран сунитската държава Сунистан. Но американците поставили кръста и на тези планове.

За да отмъсти на Вашингтон, Ер-Рияд започнал да създава проблеми на американците. (САЩ в момента подкрепят Иран – Барак Обама, само припомням, отказа да подпише поредните санкции срещу Техеран).

Освен това, Саудитска Арабия с действията си се опитва да въвлече в конфликта и Русия, която си остава съюзник на Иран.

Всъщност, саудитите действат противозаконно – точно така, както и турците. Анкара свали руския самолет, Ер-Рияд екзекутира шиитския богослов.

Последиците и от двете действия са еднакви: и едните, и другите се опитват сериозно да променят ситуацията в Близкия Изток.

Играта на саудитите, обаче, е двойно по-опасна, защото вкарва конфликта в религиозно русло – сунити срещу шиити.

А тази битка вече излиза от рамките на истинската криза в Близкия Изток. Ако тенденцията за вкарване на конфликта в религиозна битка продължи, това много бързо ще се отрази върху ситуацията в Средна Азия и в Кавказ.

На този етап Иран се държи внимателно. Дали и в бъдеще той ще продължи да подкрепя шиитите в Саудитска Арабия, никой не може да каже в момента. Не забравяйте, че Рияд заедно с всичко останало обяви, че възобновява военните действия в Йемен, а в този конфликт значителна роля играе шиитският фактор. В Източен и Западен Йемен влиянието на Иран е огромно. Т.е. това са опасни геопилитически капани.

Намесата на Техеран в йеменския конфликт ще зависи в голяма степен от резултатите от консултациите на Иран с Вашингтон и Москва. Едва ли САЩ и Русия ще стимулират тази криза. Друг е въпросът, че саудитите започват да играят на гьоторе, както се казва, а това вече може да има непредсказуеми последствия.

Конфронтацията между Ер-Рияд и Техеран загатна, че ще избухне още през март 2015 година, когато Саудитска Арабия започна военна операция в Йемен срещу формированията на йеменските хусити, които бяха взели контрола над голяма част от страната.

Тогава Саудитска Арабия заяви в прав текст, че зад хуситите стои Иран, че той организирал широкия антисаудитски фронт.

По-скоро война между Саудитска Арабия и Иран няма да има.

Нещата по всяка вероятност ще се ограничат само до конфликт на територията на Йемен и Сирия. Техеран ще засили подкрепата си за йеменските и сирийските шиити, ще започне да въздейства и върху шиитите на територията на Обединените Арабски Емирства и Бахрейн. Не е изключено Техеран да започне игра и по иракско направление – да се опита да вдигне иракските шиити.

Мащабен конфликт може да избухне, ако саудитите продължат играта по занижаване цената на нефта.

Именно това може да провокира Техеран към резки стъпки – иранците ще поискат да използват настоящия конфликт като повод да унищожат саудитската нефтена промишленост…

Саудитска Арабия си позволи да екзекутира шиитски проповедници, защото те настояват за равноправие между сунитите и шиитите. В тази ситуация Иран реагира напълно предсказуемо: спретна погром над саудитското посолство. Да, не е дипломатично, но е разбираемо.

Да, едва ли ще избухне между тях военен конфликт.

Саудитска Арабия и Иран и без това си воюват помежду си – неофициално. Това се случва отдавна в Йемен, в Ирак, в Либия.

Формалният разрив в дипломатическите отношения между двете държави едва ли ще промени нещо.

Ер-Рияд както и преди ще контролира, насъсква и наставлява терористите, в това число, и тези в Техеран.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;