Ратник Войник на бъдещето 0Руските специалисти създадоха бойна екипировка трето поколение, превъзхождаща по характеристики най-съвременните чужди аналози, съобщи главнокомандващият Сухопътните войски на Русия генерал-полковник Олег Салюков.

“Вече пристъпихме към работа по създаването на екипировка трето поколение, която превъзхожда чуждестранните аналози, имайки предвид прогнозите в тази сфера до 2025 година”, — отбеляза генералът.

Според него, усъвършенстването на бойната екипировка цели повишаване ефективността при водене на бойни действия, снижаване на загубите и повишаване на възможността за оцеляване чрез увеличаване нивото и площта на бронезащитата, използването на системи за медицински мониторинг.

Мобилността на боеца ще се повиши чрез използването на екзоскелети и снижаване масата са носещата част на екипировката до 20 килограма. Новата екипировка може да се използва от “войника на бъдещето” и в Арктика.

“Новата бойна екипировка е в резултат създаването на нова база, развитието на новите технологии в производството на материали, притежаващи редица полезни свойства, провеждането на комплекси изпитания”, — каза генералът.

Той отбеляза, че миналата година бойната екипировка от второ поколение “Ратник” са получили над 80 хиляди военнослужещи от руската армия.

Работата по създаването на комплекта “Ратник” ще приключи окончателно до март.

“Ратник” се позиционира като “комплект за войник на бъдещето”.

В екипировката влизат около 40 елемента, включително въоръжение, прицели, средства за връзка, навигация и целеполагане. Планирано е през 2015 и 2016 година комплектите “Ратник” да получат по 50 хиляди военни от руската армия.

Руските учени вече пристъпиха и към разработката на ново поколение екипировка “Ратник-2” за “войника на бъдещето”.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;