Карта Близък Изток 6b4Британското издание Financial Times пише за новото настъпление на правителствените войски в южна Сирия с подкрепата на руските ВКС.

Според изданието, в резултат на това “умерената опозиция може да изгуби един от своите последни бастиони”.

Все по-важна е ролята, която играе Русия в южна Сирия. Това озадачи много дипломати, които считаха, че Русия е постигнала някакво взаиморазбирателство с южните съседи на Сирия – Йордания и Израел – за ненамеса в “сферата на тяхното влияние”.

Изненадани от това настъпление са и представителите на т.нар. “Южен фронт”, коалицията на въоръжената сирийска опозиция, която получава подкрепата на арабските и западните държави, включително САЩ. Според представители на “Фронта”, южна Сирия е единственият регион, в който са установени “реални отношения между въстаници и международната общност”, продължава изданието.

Страните в сирийския конфликт, както се очаква, в най-близко време трябва да седнат на масата на преговорите. Според въстаници, президентът на Сирия Башар Асад и Кремъл искат дотогава да се придвижат колкото се може по-напред, за да засилят позициите си на преговорите.

Един от съседите на Сирия има причини за безпокойство. Израел е озадачен от това, че заедно с регулярните части на сирийската армия към южните граници на арабската страна се движат и въоръжени части от шиитското движение Хизбулла, подкрепено от Иран. Израел се страхува от Хизбулла и от доброволците от иранския Корпус на стражите на Ислямската революция.

И Русия, и Израел биха искали да се избегне конфликта в този регион. Много аналитици твърдят, че по-рано Москва на преговорите с Тел-Авив е дала гаранции, че Иран и Хизбулла няма да посягат на Голанските възвишения, намиращи се под контрола на Израел. Но, ако се вярва на съобщенията на “умерената” сирийска опозиция за все по-активното участие в бойните действия на бойците от ливанското движение, то е напълно възможно Русия вече да не може да изпълни обещанието си, пише изданието.

Йордания, която подкрепя “Южния фронт”, е склонна да гледа по друга начин на случващото се. Хашимитското Кралство е доволно от движението на юг на правителствените сили на Сирия при въздушното прикритие на Русия. За Аман руското военно присъствие може да се окаже най-добрият гарант за неговата безопасност, за недопускане на йорданска територия на джихадистки елементи, завършва лондонското издание.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;