Ислямска държава планира „Eвропейски 11 септември“ и започна набирането на хора за целта, предупреждиха експерти по анти-тероризъм, съобщи AFP.

„Считам, че случилото се през 2015 г. е нищо. Запътили сме се към Европейски 11 септември: едновременни атаки в един и същи ден, в няколко страни, на няколко места. Координирана дейност. Наясно сме, че терористите работят върху това“, споделя служител, пожелал анонимност.

Според него, хората от Европа, принадлежащи към ИД, са обучени да се върнат и да извършат терористични атаки в собствените си държави.

„Всички те разполагат с фалшиви документи, владеят отлично езици, имат къде да отседнат и притежават нужните оръжия. Разбира се, че спираме много от тях, но трябва да признаем, че работата е огромна по мащабите си, претоварени сме. Значителна част от потенциалните извършители ще се измъкнат, някои вече успяха“, обяснява експертът.

„Профилите на потенциалните извършители непрекъснато се променят. Пред очите ни се случва завръщането на ултра радикални елементи, закалени в битка- Нормално е тези хора да останат там, но те тръгват», продължава с разказа си експертът.  

„В миналото това бяха хора, разбиращи, че са сгрешили. Те не осъзнаваха, че войната може да бъде болезнено явление за човечеството. Сега, обаче, виждаме такива, които абсолютно осъзнават какво извършват и стриктно следват избрания от тях път“, допълва експертът.

Полковник Юбер Боно, ръководител на френския елитен отряд за борба с тероризма заяви, че полицията с всички средства се опитва да съкрати времето, необходимо за реакция при терористични атаки.

Според него, терористите са имали нужда само от 20 минути за атаката в концертната зала „Батаклан“.

За разлика от тях, на полицията са й били нужни цели 2 часа, за да предприемат щурм към обекта, защото полицията  се е опитвала да установи вътрешното разположение на сградата, както и местоположението на нападателите в залата.

Полковник Боно допълни, че ситуациите при вземане на заложници вече са променени.

„Заложниците са само буфер. Те целят забавяне на реакцията от страна на силите за сигурност. Ако полицията или специалните части не се намесят възможно най-бързо, жертвите ще са в огромно количество. Този урок трябва да изучим детайлно след  атентатите от 13 ноември. Затова трябва да промени начина ни на борба с терористите“, допълва френският полковник.   

„Крайно необходима ни е хирургическа намеса — абсолютно бърза и силна“, допълни той.

Специалните служби в Европа и САЩ считат, че около 4000 европейци са заминали за Сирия и Ирак и вече са част от ИД.

Специалистите са на мнение, че 1000 от тях вероятно вече са се върнали към западноевропейски държави като Великобритания, Франция и Германия.

Властите наблюдават някои от тях, но други остават скрити от погледа на полицията и до днес.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;