САЩ aАмериканският флот през новата година ще се сблъска със значителен недостиг на самолетоносачи в Азиатско-Тихоокеанския регион и в Близкия Изток, пише The National Interest.

При липсата на необходимия брой кораби ще пострада преди всичко военната кампания на САЩ в Сирия срещу ИД, а също операцията на ВМФ на САЩ в Южно-Китайско море.

В последните години по решение на Пентагона броят на самолетоносачите е намален до 10, докато по американските закони флотът трябва да разполага с 11 кораба – през 2013 година конгресът одобри молбата на военното ръководство за сваляне от въоръжение на самолетоносача “Eнтърпрайз”, който беше в морския флот над 50 години.

“Eнтърпраз” бе пожертван в полза на кораба “Джералд Форд”, който първоначално трябваше да влезе в експлоатация през 2016 година, но плановете се сринаха.

“Очакваше се, че периодът, в който флотът ще остане с десет самолетоносача, ще продължи 14 месеца, но сега периодът се увеличава до осем години, защото трябва да бъдат проведени допълнителни изпитания за удароустойчивостта на морския съд”, — разказва за изданието Брайън Кларк, аналитик от Центъра за стратегия и бюджетна оценка.

Критичният момент е в това, че ВМФ на САЩ има критично малко самолетоносачи, за да изпълни глобалните си замисли.

“Очевидно е, че съкращаването на флота от 16 до по-малко от 12 кораба след студената война е грешка. Американският флот се нуждае минимум от 16 самолетоносача”, — завършва изданието.

Припомняме, че през декември миналата година командването на армията на САЩ в Европа помоли ръководството да предостави на войската повече въртолети и пилоти, за да ликвидира “дефицита при самолетоносачите”.

През октомври 2015 година медиите съобщиха, че командването на армията на САЩ няма достатъчно техника и финансови средства за оперативна доставка на тежка военна техника в Европа.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;