Мали gСпециално създадена комисия в Мали има намерение да събере 8 милиона подписи за подкрепа на руското участие в затегналата се криза в Мали.

“Русия трябва да спаси Мали”, — считат жителите на африканската страна. Те въобще не са удовлетворени от успехите на Франция, която, според тях, не е способна да върне мира в страната, предаде Actusen.com.

Миналата събота и неделя в град Сега в южната част на Мали местни “патриоти” подготвиха петиция. Сега специално създадена комисия трябва да събере 8 млн подписи от жителите на страната, за да може руският президент Владимир Путин “да се намеси в малийската криза”.

Независимо от присъствието в страната на мисия на ООН за стабилизация на Мали, проведената от френската антитерористична операция “Бархан” и действията на Алжирското съглашение, сключено между правителствата на Мали и туарегските въстаници, ситуацията в страната си остава нестабилна.

Властите в страната, както е повече от видно, така и “не могат да контролират ситуацията”. За да се спре с “растящата несигурност”, гражданите на Мали решиха да проявят инициатива и да съберат подписи, за да дадат основание на Русия да се намеси.

Припомняме, че северната част на Мали се контролира от сепаратисти. В страната по решение на Съвета за сигурност на ООН се намират миротворци на ООН. В състава на мисията са над 11 хиляди военнослужещи, включително резервисти, способни бързо да се разгърнат в страната, както и около 1.5 хиляди полицаи. Освен това, в Мали се намират 4 хиляди френски войници.

Кризата в Мали е следствие от свалянето през 2011 година на режима на Муамар Кадафи в Либия, когато от либийска територия към малийска нахлуха бежанци от племето туареги. Заемайки северната част на Мали, те провъзгласиха там независимата държава Азавад.

По-късно туарегите от контролираните територии бяха изтласкани от екстремисти.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;