Бежанци wБроят на бежанците, пристигащи в Европейския съюз от Турция, не се е занижил, макар Брюксел да отдели на Анкара 3 млрд евро за разполагане на мигранти, пише The Financial Times, позовавайки се на заместник председателя на Еврокомисията Франс Тимерманс.

Еврочиновникът има намерение да посети Турция, за да обсъди проблема с местните власти. Според изявлението на Франс Тимерманс, турските власти трябва да положат значителни усилия, за да реализират договорката от ноември.

“Абсолютно не сме удовлетворени, продължаваме опитите да постигнем резултатите, за които се договорихме с Турция”, — заяви Тимермас.

Подобни забележки са отправени на фона на тревогата на Берлин, че стратегията за сдържането на мигрантите чрез финансова помощ на Турция, не донесе очакваните плодове така бързо, както се очакваше.

Плановете на Берлин по отношение на бежанците отново станаха обект на спорове и критика след случилото се в Кьолн, където по време на новогодишната нощ десетки жени се жалваха пред полицията от нападения и сексуална агресия от страна на мъже “с африканска и арабска външност”. Последваха почти гръмки разговори в обществото за провала на политиката на канцлера на Германия Ангела Меркел.

Според данни на ООН, за последните две седмици потокът от бежанци от Близкия Изток в ЕС се е занижил, но това е свързано по-скоро с лошите метеорологични условия, които пречат на мигрантите да преминават през Средиземно море, а не толкова с усилията на Турция по тяхното сдържане.

Анкара отдавна заяви, че притокът на мигранти в ЕС ще продължи. След като споразумението с ЕС вече бе подписано, премиерът на Турция Ахмет Давутоглу съобщи, че не може да даде “никакви гаранции” и че всичко зависи от случващото се в Сирия.

Както счита шефът на аналитичния център “Eвропейска инициатива за стабилност” Хералд Кнаус, очакванията, че споразумението ще занижи притока на бежанци, в самата си същност е бил нереалистичен.

Според експерта, “още преди три месеца бе повече от очевидно, че те не обсъждат сериозно въпроса”.

Както твърди Хералд Кнаус, проблемът може да бъде решен  само, ако Турция се съгласи да върне бежанците, които са влезли от нейната територия в Гърция и чиито молби за предоставяне на убежище не са били удовлетворени.

Външните граници на ЕВ от 1 януари до 1 ноември 2015 година са пресекли 1.2 млн нелегали мигранти. Това е абсолютен рекорд в историята на ЕС.

В Европейската комисия считат, че в Европа до края на 2016 година ще пристигнат още 3 млн мигранти.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;