Германия Лява партия Сара Вегенкнехт 52Конфликтът в Сирия може да отиде твърде далеко, ако не се окаже натиск върху президента на Турция Реджеп Ердоган и не се сложи край на тайните връзки на Анкара с терористите от Ислямска държава, заяви заместник председателят на Лявата партия на Германия Сара Вагенкнехт в интервю за Der Spiegel.

Заплахата от ескалация на конфлика в Сирия е извънредно голяма, отбеляза Вагенкнехт. Понастоящем в страната воюват 15 държави, понякога заедно, понякога паралелно един с друг, а понякога един срещу друг.

Обща стратегия за регулирането на кризата липсва, няма дори договореност около това, че Ислямска държава наистина е най-важната задача.

Очевидно е, че Турция има други приоритети, защото поддържа връзка с джихадистите, подчерта немският политик.

За регулирането на ситуацията на първо място трябва да се отреже ИД от източницитеси на финансиране, да се лишат терористите от възможността да вербуват нови привърженици и да получават оръжие. Само така вътрешната структура на групировката ще бъде подкопана и окупираните територии могат най-накрая да бъдат освободени.

“За целта върху Ердоган трябва да се окаже натиск, трябва да се сложи край на неговата “замаскирана подкрепа на тероризма” и да се затвори турската граница с ИД”, — счита Вагенкнехт.

Споменавайки за военната намеса на Запада, немският политик отбеляза, че Западът само помага на ИД. Бомбардировките на коалицията дават голямо количество жертви сред мирното население, а това предизвиква ненавист. Проблемът е в това, че за американците целта за унищожаване не е само ИД, те целят най-вече свалянето на Асад, добави Вагенкнехт.

Министерството на отбраната на Русия на 2 декември обнародва доказателства за доставката на нефт от контролираната от ИД територия в Турция. Основната изгода от тази търговия, според Министерството на отбраната на Русия, има президентът на Турция Реджеп Ердоган и членовете на неговото семейство.

Съобщи се още, че Москва знае за трите маршрута за доставка на нефт от ИД от Сирия в Турция – западен, северен и източен. Освен това, Министерството на отбраната на Русия отбеляза, че ИД използва за престъпната търговия с нефт не по-малко от 8.5 хиляди автомобили-цистерни, превозвайки до 200 хиляди барела нефт в денонощие.

Ердоган нееднократно е заявявал за готовността си да напусне поста, ако бъде доказан фактът на закупуването на нефт от Анкара от групировката ИД.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;