Афганистан 56НАТО счита афганистанската армия за напълно неподготвена за бойни действия. Това се казва в секретен доклад на алианса, цитати от който в събота публикува немското издание Der Spiegel.
Военното ръководство на НАТО предупреждава, че създадената на базата на многомилиардна финансова помощ афганистанска армия «едва ли е готова за военни действия».

В цялата страна само едно от 101 подразделения на пехотата могат да се определят като «боеспособни», при почти 40 се наблюдава точно обратното, изпитвали «многобройни проблеми».

Както се отбелязва в доклада, 10 батальона, състоящи се примерно от 600 военни всеки, въобще не са готови за провеждането на каквато и да било военна операция.

В документа се казва, че особена опасност представлява развитието на ситуацията в южен Афганистан, където талибаните вече контролират всички нови области.

От 17 батальона на 205-ти корпус на афганистанската армия, разположен в провинциите Кандахар и Забул, 12 «само в ограничена степен» са готови за бойни действия.

Към всичко останало военните сили в страната понасят значителни загуби: според статистиката на афганистанската армия, за миналата година са убивани в боеве ежедневно по 22 военнослужещи. През 2015 година са загинали над 8 хиляди военни, което е 42 % повече от по-рано.

Вземайки под  внимание и големия брой дезертьори, част от които преминават на страната на талибаните, афганистанската армия всяка година губи една трета от войниците си, отбелязва изданието.

Тагове: ; ; ; ; ;