Емир Кустурица 1Емир Кустурица сподели прогнозата си за 2016 година.

Според него, през тази година както и преди САЩ ще решават съдбата на Европа. Западът ще продължи за пречи на проникването на Москва в европейските енергийни пазари. Но никой не може да попречи, обаче, на Владимир Путин да се справи с терористите в Сирия, да сложи край на гражданската война.

Във връзка с това Кустурициа съжалява, че при разпада на Югославия Путин не е бил наблизо, цитира режисьора “Политнавигатор”.

Според Кустурица, Путин може да сложи край на кръвопролитната война в Сирия още през май. И тогава сирийският народ ще има възможност да определи сам бъдещето си – да остане с Асад или да избере нов президент.

Кустурица е сигурен, че САЩ и в бъдеще ще решават съдбата на Европа, претопявайки нейната идентичност.

Западът “няма да се примири с това, че сибирските нефтени находища не са собственост на “Шел” и другите западни компании”.

Европейците и в бъдеще ще разглеждат Турция като бастион, пречещ на проникването на руските енергийни компании в Европа, пише изданието, представяйки становището на Кустурица.

“Нямам нищо против Европа, защото се считам за бял европеец, но гласувам за неутрална от военна гледна точка Сърбия. Вучич, който до днес водеше балансирана външна политика, го чакат големи изкушения”.

Според Емир Кустурица, Европа и в бъдеще ще трябва да се бори с последствията от миграционната криза, която прикрива по-дълбоките проблеми.

“Кризата ще продължи, тя не възникна от само себе си, беше сътворена в нечия кухня. Ако не съм прав, то защо тогава бежанците от Сирия, която систематично, както Югославия, унищожават, не останаха в Турция или защо Саудитска Арабия не им раздаде 2-3 милиона палатки? Християните, населяващи Близкия Изток от времето на възникването на християнството, днес се сблъскаха със заплахата от изчезване”, — счита той.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;