В полицията в Ню Йорк ще бъде създаден поста независим граждански контрольор, който ще оценява законността при събирането на информация за мюсюлманската общност в града. Както съобщи вестник The New York Times, по такъв начин частично ще бъде възстановен независимият контрол, който бе отменен след терористичните актове от 11 септември 2001 година.
«Полицейското управление на Ню Йорк тайно е съставяло досиета на мюсюлманската общност в града, — отбелязва изданието. — Записвани са проповедите в джамиите, събирани са данни за участниците, кой е присъствал на проповедите, а също данни за възгледите на хората на такива теми, като използване на безпилотни самолети за удари по терористите и въпроси от вътрешната и външната политика».

Изданието припомня, че първата задача на специалното подразделение на ню-йоркската полиция е имало за задача да следи анархистите. То е създадено през 1904 година.

«В продължение на десетилетия това подразделение се е занимавало със следене на комунисти, противници на войната във Виетнам, студенти и организации за защита на гражданските права», — посочва вестникът.

През 1971 година т.нар. Червена група е била реформирана на основание новите правила за събиране на разузнавателна информация.

«В центъра на вниманието били тези, които били считани за подозрителни. В различни времена това били евреи, италианци, комунисти и афроамериканци», — счита правозащитникът Джетро Айзенщайн.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;