aegean-sea
aegean-sea

Турция обяви местата на провеждане на военните си учения за тази година  — район до полуостров Атон. С това Анкара затвори тези части от Егейско море за аеронавигацията на Гърция от 1 януари до 31 декември 2016 година.

Атина нарече действията на Анкара «предизвикателство и провокация».

«Това е опит да се поставят под съмнение суверенните права на Гърция върху своите територии», — заяви правителството на Гърция.

Гръцките медии съобщават, че един от тези три «затворени» от турските власти райони е място за добив на нефт, а на остров Скирос се намира централна част от гръцката прововъздушна отбрана, където са разположени зенитните комплекси Patriot PAC-3 и ракетите MM-40 Exocet.

В отговор гръцката авиация издаде три уведомления за пилотите NOTAM, с които анулира турските NOTAM за закриване за цялата 2016 година на трите района на Егейско море.

В гръцките уведомления се съобщава, че само официалната власт на Гърция има право да издава документи относно района на полети.

В документите се посочва също, че заявените от Турция територии са част от суверенна държава и така Анкара нарушава международните авиационни коридори R19 и L995, а също вътрешните авиополети.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;