Филип БРидлав САЩ 3Генералът от НАТО Филип Бридлав продължава да настоява за разширяване на военното присъствие на САЩ в Европа, пише изданието. Според него, Европа постоянно моли да се увеличи военният контингент на САЩ заради агресивното поведение на Русия.

Ръководителят на Европейското командване на въоръжените сили на САЩ Филип Бридлав заяви, че продължава да настоява за разполагане на голям брой въоръжени ресурси в Европа, за да може войската да се приспособи към неустойчивия баланс на сигурността.

В последните дни Бридлав изиска голям брой сухопътни, въздушни и военно-морски сили. Въпросът за разпределението на системите за разпознаване в момента се изучава, съобщи Бридлав.

«Настоявам за тяхното разполагане, работим по този въпрос. Без всякакво съмнение аз съм ярък привърженик на това», — заяви генералът.

Постоянното присъствие на ВС на САЩ в Европа намаля много силно след края на студената война. Бридлав счита, че понастоящем броят е «несъразмерен на събитията, които наблюдаваме».

Официалният представител на министерството на отбраната на САЩ заяви, че европейските лидери молят да се увеличи военното присъствие на САЩ в Европа «всеки ден».

Но Пентагонът едва ли ще одобри връщането в Европа на значителен брой постоянни войски, затова ръководителите на министерствата проверяват възможността за ротация.

Съкращаването на войските в Европа за последните 20 години Бридлав нарича «прегръдката на мечката».

Така той намеква, че за това време Русия е била по-скоро партньор, отколкото противник, — пише изданието. Но ситуацията се промени след агресивното поведение на Русия в Украйна, натрупването на руското военно-морско присъствие в Средиземно море и периодичните заплахи с ядрено оръжие.

«Виждаме, че Русия не ни е партньор в Европа», — заяви Бридлав.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;