Русия САЩ 00_cВ съвременния свят успехите на Америка все повече зависят от дееспособността на американския флот. Неотдавна високопоставен офицер от флота обнародва нов «Проект за военно-морско превъзходство», чиято цел е да се изпреварят конкурентите, пише National Interest.

Новият документ със заглавие «Проект за военно-морско превъзходство» трябва да формира стратегията на американския флот, съобщава изданието.

Не случайно в документа е употребен терминът «проект» — за да се подчертае гъвкавостта на плана, призван да се променя в съответствие с развитието на технологиите и в морската сфера. Според адмирал Джон Ричардсън, този документ «обозначава проблема и начина за излизане от него».

В последните години стратегическите позиции на американския флот се промениха, но основите на морското могъщество, заложени още през XIX век от Алфред Мехън, си остават актуални и до днес.

«Интересите на Америка са извън пределите на нашите брегове. Това, което беше валидно до края на XIX век, си остава валидно и до днес: успехът на Америка зависи от нашата креативност, предприемчивост, от нашите задгранични връзки. В съвременния свят успехът на Америка още по-силно зависи от американския флот», — цитира изданието думите на Ричардсън.

За разлика от изминалите 25 години днес американският флот не може безпрепятствено да господства в открито море. Морските сили на Русия и Китай са налице, САЩ трябва да положат усилия, за да съхранят своето конкурентно преимущество, — продължава изданието.

«Русия и Китай засилиха своя военен потенциал, те вече действат от позицията на световни държави. Тяхната цел е подкрепена с растящ арсенал от бойни средства от най-високо ниво, много от които са ориентирани към нашите уязвими места, — твърди адмирал Ричардсън. — Те продължават да разработват и да снабдяват войските си с оръжие на базата на най-новите информационни технологии — както кинетични, така и некинетични — с увеличена дължина на действие, точност и разрушителна сила».

Според оценката на Ричарсън, руският флот понастоящем действа постоянно и в тези региони, в които «не се е мяркал в продължение на почти две десетилетия», а китайските ВМС също разширяват присъствието си по море.

Пред американския флот стоят заплахи и «от по-ниско равнище»: Северна Корея и Иран вече имат достъп до технологии, които по-рано принадлежаха само на свръхдържавите, с които те сега могат да хвърлят ръкавицата на американското превъзходство в открито море.

За да се противопостави на тези сили, твърди адмирал Ричардсън, американският флот трябва да укрепи военно-морската си мощ, да подобри кадровата подготовка, да засили координацията както вътре, така и с другите американски агенции, сили и отрасли в индустрията.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;