Екстремисти ислямистиСтотици излязоха по улиците на Кьолн в знак на протест срещу неспособността на властта да предотврати масовите престъпления от сексуален характер в Новогодишната нощ, когато местни жени бяха изнасилени от пристигнали в Германия бежанци. Според кмета на града Хенриета Рекер, подобни инциденти  е имало и в други градове на страната.

Няколко стотин човека се събраха в Кьолн в знак на протест срещу влошената криминогенна обстановка в резултат на наплива на голям брой бежанци.

Местните жители протестират срещу неспособността на немската власт да предотврати десетките нападения от сексуален характер по време на новогодишните празници.

По-рано полицията на града съобщи, че е получила около 90 жалби от жени, подложени на сексуална агресия в новогодишната нощ от страна на мъже с “африканска и арабска външност”, предполага се бежанци или мигранти.

“Протестиращите повдигнаха въпроса, с какво са били заети органите на реда в това време, когато в града е имало такива мащабни нападения. Жените държат в ръцете си плакати с надписи “Къде сте, госпожа Меркел?”. Тя провежда политика на отворени врати. Има плакати с надпис “Благодарим ви, госпожа Рекер. Въоръжете Кьолн!”.

До 1000 мъже са заподозрени в това, което властите наричат “престъпление от напълно ново измерение”.

В охраната на правовия ред в новогодишната нощ в града са участвали над 200 офицери, които, обаче, са извършили само няколко ареста.

Кметът на Кьолн Хенриета Рекер направи среща с началника на полицията Волфганг Алберс и шефът на федералната полиция Волфганг Вурм, по време на която ги призова да приемат “кодекс на поведение”, предназначен за жените. Кодексът включва в себе си препоръки да се пази дистанция в рамките на протегната ръка от непознати, да не се излиза през нощта сам, да се моли помощ от преминаващи граждани и да се съобщава на властите за нападение. Според градоначалника, това е важно за предотвратяване на подобни инциденти в бъдеще.

Кметът призова да се разработят нови правила, които изискват от организаторите на мероприятия да монтират временно видеонаблюдение на общестевени места.

Рекер заяви, че подобни инциденти е имало и в други градове в Германия.

“Чухме, че такива инциденти е имало и в други градове в страната. Това, разбира се, не ни утешава”, — каза тя.

Припомняме, че по-рано министърът на правосъдието и защита правата на потребителите на Германия Хайко Маас заяви, че в случай на нападения над жени в Кьолн от мъже с арабска външност, не могат да се обвиняват всички бежанци.

“Не бива да допуснем някой да използва тези нападения с цел дискредитация на всички бежанци безразборно. Ако сред молителите на убежище е имало престъпници, това не значи, че трябва да се подозират и обвиняват всички бежанци”, — каза Маас.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;