САЩ БРет Макгърк посланик ИДОперацията на ВКС на Русия “усложнява ситуацията” в Сирия, заяви специалният посланик на президента на САЩ по борба с терористичната организация Ислямска държава Брет Макгърк.

“Както казах по-рано, въздушната кампания на руснаците в Сирия усложнява ситуацията, но ние както и преди летим в този регион ежедневно”, — каза той.

Според Макгърк, благодарение на усилията на коалицията и турските власти от Ислямска държава напълно е отвоювана 98-километрова зона на турско-сирийската граница.

“В този региона имаме значителни постижения, продължаваме”, — каза той.

Припомняме, че страните от Запада се опитват да получат оставката на президента Башар Асад и във връзка с това не желаят да оказват помощ на правителствената армия в Сирия.

От своя страна Русия нееднократно призовава международната коалиция да сътрудничи със сирийските власти под егидата на Съвета по сигурност към ООН за борба с ИД.

Отговаряйки на въпрос за съдбата на президента на Сирия Башар Асад, президентът на Русия Владимир Путин по време на голямата си пресконференция отбеляза, че “ние никога няма да се съгласим с това някой отстрани да натрапва каквото и да е”.

Според Путин, позицията на Русия по този въпрос не е променена – съдбата на президента на Сирия е в ръцете на сирийския народ.

Самият президент на Сирия нееднократно е заявявал, че ако оставката му може да разреши сирийската криза, то той няма да се забави с решението си. Асад многократно е изразявал готовността си да се подчини на волята на народа и да подкрепи каквито и да са политически решения на фона на кризата в страната и борбата с тероризма.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;