Русия Спасителни корабиДържавните изпитания на два спасителни буксира проект 02980 завършиха в Баренцово море, съобщиха от пресслужбата на Министерството на отбраната на Русия.

«Успешно завършиха държавните изпитания на два спасителни буксира от ново поколение «СБ-121» и «СБ-123» проект 02980 (ПС-45), създадени за ВМФ на Русия от предприятието «Пелла», — се казва в съобщението.

Изпитанията бяха проведени от ноември 2015 година. В най-близко време корабите ще пристъпят към изпълнение на задачите в състава на спасителните сили на руския флот.

Корабите са предназначени за буксировка на морски съдове, за снабдяване на морски обекти с оборудване и материали, за доставка на спецперсонал и товари, за съдействие в провеждането на технически дейности и участие в спасителни операции. Те могат да гасят пожари, да ликвидират разливи на нефт и нефтопродукти. В задачите им влизат също обслужване на транспортни операции в пристанищата, работа в крайбрежната зона, подводно-технически дейности, разбиване на лед с дебелина до метър, екскортни операции със скорост до десет възела.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;