Специализираната прокуратура повдигна обвинения срещу трима участници в организирана престъпна група за изнудване.

Те са задържани на 5 януари при специализирана операция на Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР и ДАНС под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.

Обвинения за участие в ОПГ и изнудване са повдигнати срещу:  Георги Георгиев -служител в ДАНС, Цено Филипов -служител в сектор „Обезпечаване на местата за лишаване от свобода към Главна дирекция „Национална полиция“ на МВР и Борис Рангелов.

Срещу Рангелов е повдигнато обвинение и за отвличане. Същияг е задържан на Летище „София“ минути преди да напусне България.

Групата е действала от януари 2015 г., според събраните до момента доказателства.

От 7 декември 2015 г. до 24 декември 2015 г. групата е принудила чрез заплахи иракски гражданин да им предаде сумата от 30 000 евро.

Иракчанинът бил отвлечен от улицата от Борис Рангелов. Той обяснил на отвлечения, че ако не предаде исканата сума до 10 дни, ще бъде попадне в затвора, в дом за временно настаняване на чужденци или ще бъде върнат в Ирак.

За задържането на групата са използвани специални разузнавателни средства.

На участниците в групата е наложено прокурорско задържане до 72 часа с постановления на прокурор от Специализираната прокуратура.

В Специализирания наказателен съд ще се внесе искане за налагане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от задържаните.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;