Военните действия на Русия в Сирия носят отбранителен характер, те са насочени, включително и в защита на отечеството и отговорят напълно на идеята за справедлива война, заяви в четвъртък Негово Светейшество патриарх Кирил на Москва и цяла Русия в рождественско интервю за руската телевизия » Россия 1″.

 

 

 

patrirh kiril

 

Говорейки за това, как вярващ човек се отнася към бойните дейтвия, предстоятелят на Руската Православна църква отбеляза, че » участието в някои действия, които могат да повлекат след себе си смърт, могат да бъдат оправдани».

 

 

» Евангелието ясно описва, в какви случаи това е възможно: когато отдавате живота си другите.

Именно върху това е построена идеята на справедливата война. Още блажения Августин е опитвал да опише параметрите на такава война през далечния  V век. Сега, може би представите и разбиранията са малко по-различни, но смисълът остава същият: военните действия могат да бъдат оправдани, когато защитават човека, обществото, държавата«- каза руският патриарх.

 

 

По негови думи, действията на Русия в Сирия носят защитен характер, тъй като не дават възможност на терористичните групировки , действащи на територията на Сирия, да се разпространяват извън пределите й.

 

» За това тази война е отбранителна, даже не толкова война, колкото точкови въздействия. И въпеки това, това е участие на нашите хора във военни действия, и тъй като тази война има отбранителен характер, тя се явва справедлива», -каза главата на Руската Православна Църква.

 

Руският патриарх подчерта и напомни, че руския народ добре знае какви страшни беди носи тероризма.

« Нашия народ премина през страшни изпитания- Беслан, Волгоград, невъзможно е всичко да се изброи. Ние изпитахме огъня на тази болка, и знаем какво значи. А нашия самолет, който беше свален над Синай?

За това, всичко което се случва, — това ответни отбранителни действия. В този смисъл, смело можем да говорим за справедлива война»— заяви руският патриарх.

 

Освен това, добави предстоятелят на Руската Православна Църква, Русия участва в спасяването на много хора в Сирия и в Близкия Изток, които » несправедливо се унищожават в резултат на терористичните действия, включително, разбира се и христианската община».

 

 

» Познаваме примери на хора, които са успели да се върнат от плен, знаем за случаи на освобождаване на християни и цели християнски поселения. По реакцията, която получаваме от нашите събратя, е съвършено ясно, че те гледат с надежда на участието на Русия в тази освободителна война, в тези действия насочени за преодоляването на тероризма»- заключи патриархът в навечерието на Рождество.

 

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;