Екстремисти ислямистиВ Кьолн вече са идентифицирани доста мигранти, заподозрени в нападението над жени в новогодишната нощ. Щефът на МВР на Германия настоява за депортация на нарушаващите местните закони мигранти. Изявлението на кмета на града Хенриета Рекер предизвика скандал, защото тя предложи «кодекс за поведение» за съотечественичките си.

Вече е публикуван доклад, който доказва, че по време на събитията стражите на реда са били на «границата на разочарованието».

Идентифицирани са 16 заподозрени, съобщи представител на полицията в Германия. Лицата им се виждат добре на снимките и видео-кадрите, които са притежание на полицията, но техните имена и адреси на този етап не са установени.

Канцлерът Ангела Меркел настоя за твърд отговор заради масовите нападения над жени в новогодишната нощ.

Меркел призова гражданите да не се поддават на расистки настроения, за да се избегне разкола сред населението. Според нея, «от успешната миграция Германия ще извлече икономическа и социална изгода».

МВР иска депортация

В четвъртък министърът на вътрешните работи на Германия Томас де Мезиер заяви, че мигрантите и бежанците, които нарушават закона, трябва да бъдат незабавно депортирани от Германия, дори в случай, че техните заявки за статус все още се намират в период на разглеждане.

«Този, който извършва сериозни престъпления, без значение на статуса му, трябва да бъде депортиран от Германия», — каза политикът.

Понастоящем в Германия действа правилото, че за извършване на престъпления бежанецът може да получи до три години затвор и да излежи присъдата на територията на Германия.

«Трябва да променим това правило», — каза шефът на МВР на Германия.

«На разстояние една протегната ръка»

Малко по-различна позиция зае кметът на Кьолн Хенриета Рекер. Тя счете за целесъобразно да внесе предложение за «кодекс на поведение» за момичетата и жените, което предизвика остра критика в немското общество. Представителките на нежния пол трябва, според този кодекс, да стоят на «разстояние една протегната ръка» от непознати мъже.

«Винаги има възможност да се запази определена дистанция, която е над една протегната ръка. И по собствена инициатива да не се търси близост с непознати хора, с които липсват близки отношения», — заяви Рекер.

Тя също посъветва жените «да стоят на групи, да не се разделят, дори когато са в празнично настроение», съобщи Spiegel. 

Това изявление предизвика щурм от възмущение в медиите и социалните мрежи.

Ползвателите на германския сегмент от интернет се присмиват над предложението, политиците се ограничават с неутрални коментари:

«Важно е да не започнем  дебати на тема, трябва ли жените да променят поведението си», — посочи министърът на семейните дела Мануела Швезиг.

Аналогична гледна точка изрази министърът на правосъдието Хайко Маас. Той посочи, че отговорност за събитията в Кьолн носят «не жените, а престъпниците».

Вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung публикува статия със заглавие «Жени, пазете се», а водещият на телевизия N24 предположи, че Хенриета Рекер «не е на себе си».

Министърът на правосъдието Хайко Маас написа в Туитър, че «съветите на кметицата не струват и грош».

«За първи път от 29 години служба»

В доклада, публикуван във вестник Bild за ситуацията в Кьолн, пише, че болшинството нарушители на спокойствието са се намирали в състояние на алкохолно и наркотично опиянение. Те се събрали на площада между гарата и катедралата малко преди настъпването на Новата година, умишлено пускали файерверки срещу други събрали се граждани и към полицията там, хвърляли бутилки.

«Дори появата на полицията и употребата на мерки не заставили тълпата да прекрати това, с което се занимавала, както пред гарата, така и непосредствено в сградата на гарата», — се отбелязва в  доклада.

«От големия брой техни деяния службите за сигурност се ограничиха с възстановяване на спокойната обстановка, а също с други най-необходими мерки. Понеже не беше възможно да се помогне на всяка една от жертвите и оперативно да се задържат злоумишлениците, полицаите бяха на границата на разочарованието», — се казва в документа.

В един момент стражите на реда просто не можели да приемат нови молби за помощ, констатира авторът на отчета.

Авторът на документа посочва, че за първи път от 29-годишната си служба в полицията се е сблъскал с подобна проява на неуважение. Той пише, че злоумишлениците пред очите на полицията са унищожавали документите си за самоличност с думите, че утре ще получат нови.

Ето какво казал един от задържаните:
«Вие трябва да сте дружелюбни с мен. Мен ме покани госпожа Меркел».

Нарушителите на спокойствието игнорирали забраните на полицаите, ходели по нужда на гарата, спели по пейките и на пода, пролазвали от един перон на друг по железопътните линии, заплашвали свидетелите и пострадалите, се казва в полицейския отчет.

«Когато 1000 мъже от Северна Африка се бяха събрали на едно място, това не може да бъде случайност», — считат стражите на реда.

Както по-рано съобщиха от полицията, в нападенията, случили се по различно време и на различни места, са участвали главно мъже «с арабска или североафриканска външност».

Те били на възраст от 15 до 35 години.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;