Присъствието на руските военни на територията на Сирия оказва положително влияние на икономиката на страната.

Например, в провинция Латакия, смятана за крепостта на управлението на президента Башар Асад, войниците и офицерите от Военно-космическите сили на Руската Федерация, харчат командировъчните си за храна, напитки, развлечения. Съответно тези приходи са добре дошли за местния бизнес, като му вдъхват нова живителна струя, за което съобщават сирийски предприемачи, които споделят за около 20 % увеличение на приходите, съобщи телевизия Al Arabiya.

 

original

 

Както отбелязват журналистите, от началото на военната операция на Русия в Сирия, дрехите в стил милитари с руска военна символика, са добили широка популярност, а пък от своя страна руските военни купуват сувенири с портрета на сирийския президент  Башар Асад.

Все по-често могат да бъдат забелязани руски знамена по различните търговски обекти, с което се привлича вниманието както на руски така и на местни посетители.

 

 

 

Собствениците на лавки и барове украсяват витрините си с водка, и все по-често наемат учители по руски език за служителите си.

Сред учителите се срещат университетски професори-слависти.

Най- популярните търговски точки в днешна Латакия са » Москва» и » Русия», отбелязват журналистите от  Al Arabiya.

 

 

 

Собственикът на кафе » Москва»- Тарик Шабо, е кръстил така заведението си още през 2012 година, когато Русия наложи вето на проекто резолюцията за интервенции в Сирия. По негови думи, руските военнослужещи при него се обслужват безплатно,  в знак на уважение и благодарност. В други заведения за руските военни винаги има 50 % намаление.

 

С особена любов жителите на града се отнасят към руския президент Владимир Путин, когото ласкаво наричат » Абу Али».

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;