Украйна Павел Петренко правосъдиеУкрайна планира да подаде иск срещу Русия в международния съд на ООН. Киев обвинява Москва в “подкрепа на тероризма”, цитира думите на министъра на правосъдието на страната Павел Петренко телевизия “112 Украйна”.

“Следващата година е свързана с инициирането на мащабно дело в международния съд в Хага, където Украйна ще съди Русия за подкрепа на тероризма, според конвенцията”, — цитира думите на министъра на правосъдието на страната Павел Петренко украинската телевизия.

Според думите на политика, всички доказателства вече са събрани, понастоящем завършва досъдебната комуникация с Русия, след което “тръгваме на съд”.

Павел Петренко също припомни, че държавните компании «Ощадбанк» и «Нафтогаз» вече се съдят самостоятелно с Русия в Стокхолмския арбитражен съд.

Освен това, отделни граждани на Украйна са се обърнали към Европейския съд за правата на човека с частни искове срещу Русия във връзка с “окупацията на Крим”.

Според Петренко, има шанс в края на тази година решенията по първите дела да бъдат огласени.

Украинската телевизия припомня, че по-рано министърът на външните работи на Украйна Павел Климкин обеща да подаде нови искове срещу Русия за нанасяне на ущърб на украински компании във връзка с “окупацията на Крим”.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;