Обама ntЖурналистът и политолог Питър Бейнард в статията си за януарския брой на списание The Atlantic прави извода, че САЩ е разделен на два лагера. Според него, обществото днес се е върнало към радикализацията си от 60-те и 70-те години на миналия век.

Чернокожите все по-често произнасят лозунга на Малкълм Екс (Малкълм Екс (Malcolm X) роден Малкълм Литъл (Malcolm Little) и известен още под името El-Hajj Malik El-Shabazz е афро-американец мюсюлманин, борец за правата на афро-американците в САЩ през 1950-те и 1960-те), който през юни 1964 година в горен Манхатън започна кървав лов за «бели». Припомняме, че знаменитият афроамерикански духовен ислямски лидер Eкс, е ал-Хадж Малик еш-Шабаз, който призоваваше за борба с европеидите и християните с цената на всичко. Името му се свързва с популяризирането в САЩ на религиозната и националистическа организация «Нация на исляма».

В отговор Ричард Никсън през ноември 1969 година в речта си от Овалния кабинет нарече белите американци «мълчаливо болшинство».

Фразата му стана събирателна за републиканците, които бяха потресени от разгула на престъпността и въстанаха срещу Демократическата партия.

В наши дни Малкълм Eкс е популярен в «мюсюлманска Америка». Казват, че той някога хипнотизирал с великолепните си ораторски способности.

«Колкото повече изследвам историята, толкова по-ясно разбирам, че настоящият момент изглежда като огледално отражение на края на 60-те и началото на 70-те години — констатира Питър Бейнард. — Сходствата са очевидни, но политическото им значение е недооценено. Случващото се днес е реакция срещу епохата на либерализъм на Обама. Вместо да завие надясно, Америка като цяло както преди се движи наляво», — твъри Бейнард.

С други думи, много бели американци се чувстват зашеметени точно така, както афроамериканците преди половин век.

И други политолози са убедени, че САЩ имат нужда от центристи, които бяха законодателно разгромени от Буш-старши, който забрани критиката на либерализма от дясно. Тази отстъпка на демократите по-късно ще струва скъпо на републиканците. Последните все още не са загубили напълно почва под краката си. Те контролират законодателната власт и рано или късно ще се върнат в Белия дом. Тогава на здравната реформа на Обама със сигурност ще бъде поставен голям кръст. Същото се отнася и до другите социални закони на републиканците. Допитванията до общественото мнение показва, че болшинството американци не са доволни от несправедливото разпределение на социалните блага. Не им харесва как се харчат данъците, които те внасят в държавната хазна.

Никой в Америка вече не се съмнява, че първопричината за поражението на републиканците бе иракската война, която породи разочарование от агресията. Питър Бейнард е сигурен, че Буш, когато атакува Ирак през 2003 година, е провокирал най-страшната политическа катастрофа от времето на войната във Виетнам.

«Ислямска Америка» нарече нахлуването кръстоносен поход, т.е. косвена атака срещу самата нея. Вероятно днес малко хора помнят, че поражението на Хилъри Клинтън от Барак Обама беше свързана най-вече с това, че тя оправда войната срещу Садам Хюсеин.

За американския елит вътрешната политика е по-важна от международната, затова днешните републиканци при цялата им войнстваща риторика още дълго няма да се решат на голяма война. Ако имаме предвид настоящата избирателна кампания, то никой от сериозните политици не продума нито дума за вероятен военен конфликт с Китай или Русия. Затова пък всички си спомнят Рейгън, който «разруши империята на Злото СССР без нито един изстрел».

Така всеки претендент за поста президент на САЩ мери в съблекалнята, т.е. пред очите на телевизионното многолюдие «костюма на великия актьор Роналд»…Какъв печален инфантилизъм.

Според данните от допитването, демократите имат шанс за спечелят Белия дом на 60 %. Това са данни от края на 2015 година.

«И това не е, защото Хилъри Клинтън е изключително силен кандидат, — сигурни са експертите. — Работата е в липса на единен интересен кандидат от републиканците».

Ако победят хората на Хилъри, то Клинтън ще продължи икономическия модел на Обама. Хилъри планира да разшири социалната защита, в това число да въведе изплащане на отпуска по семейни причини. Тя твърди, че ще направи това, защото се ръководи «от интересите на семейството».

От друга страна тя осъзнава, че още с първите си дни в Белия дом  ще се сблъска с тежки финансови проблеми. За никого не е тайна, че Обама оставя лошо наследство. Състоянието на Федералния резерв тласка САЩ съм рецесия. 

Обама твърди, че е постигнал големи успехи в страната — занижил безработицата и увеличил БВП. Клинтън отговори на това, че, според статистиката все повече американци не свързват двата края. Например, за последните седем години е отбелязан неконтролиран ръст на цената на обучението в колежи, буквално излитане на цените на лекарствата, които вече са недостъпни за голяма част от американците, независимо от масовите медицински застраховки.

Питър Бейнард припомня, че тъкмо при Бил Клинтън започнала безпощадната борба с «афроамериканската престъпност».

Според него, Америка е готова за мощна консервативна реакция. И Хилъри знае това.

Впрочем, критикувайки бившия тъмнокож адвокат, тя без всякакво съмнение натрупва привърженици.

Обама разбира, че губи популярност и вече е силно изнервен. Социологът Тод Житлин отбелязва, че Обама е бил един от инициаторите на движението Окупирай Уол Стрийт. Затова той получил подкрепата на значителна част от белия електорат. Сега поддръжниците му знаят, че са сбъркали в надеждите си относно чернокожото момче.

Обама е умен мъж, той разбира всичко, но вече не може да сдържа нервите си от загубата на популярността си. Аарон Блейк от National Review е сигурен, че настоящият президент на САЩ ще си тръгне със скандал.

«Обама е зъл на съратниците и опонентите си, вече не крие яростта си. По-рано никога не допускаше неприлични коментари».

С други думи, напускането на първия тъмнокож президент от голямото кресло в Белия дом със сигурност ще бъде съпроводено със значителна и шумна кръвозагуба.

Ако победят противниците на Обама, то той буквално ще бъде политически линчуван.

Редица политолози считат, че либералният цикъл е изчерпан. 

«Устойчивият ръст на престъпността засилва пропастта между афроамериканските активисти и младите бели, към които се примъкват латиноамериканците», — счита Питър Бейнард. — Забавянето на темповете на икономиката и увеличаването на дефицита в бюджета рано или късно ще обърне обществото срещу идеологията на Обама. Демократите вече не могат да дадат на агресивното малцинство по-големи богатства от тези, с които разполага Америка. Либералното господство ще завърши с ужасен край».

И това е само въпрос на няколко години, пише The Atlantic.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;