Путин злато 6-4Експерти прогнозират «глобален икономически щурм»

В навечерието на Новата година Марк ОБирн, директор по изследванията на компанията GoldCore, една от най-големите световни брокери в търговията със злато, сподели, че може да се очаква глобален икономически щурм в близките месеци. Той твърди, че 2016 година ще бъде последният период от цикъла ниски цени за жълтия метал. След това е напълно вероятно да се случат принципни промени.

Причината за всичко е предбанкрутното състояние на Федералния резерв, който по време управлението на Барак Обама се разду за сметка на нисколиквидни книжа 5 пъти и достигна 4.5 трлн. долара.

През 2007 година — в отговор на първите признаци на дълговата криза Федералният резерв на САЩ се опита да работи в цивилизовани рамки, привличайки кредити от чуждите централни банки под формата на валутни суоп-споразумения. Но американците се отказаха и от тази практика, на базата на която живее целият свят. Заетите пари бяха погасени чрез печатницата за пари, която после въобще не изключиха.

Валутният експерт Адам Хамилтън от Gold-Eagle ето така характеризира периода:
«От края на 2008 година ръстът на паричната маса в САЩ бе епично безпрецедентен. Федералният резерв разклати доверието към долара».

Администрацията на Обама предизвика първоначално голяма надежда на базата на резкия скок на американската икономика, от чиито дивиденти, според логиката на Белия дом, трябваше да се покрият с нищо необезпечените долари. Но това не се случи.

За последните седем години БВП на САЩ нарасна от $ 14291 до $ 17460 млрд., т.е. с 19 %, а ако коригираме на база инфлация — с 8 %.

Картината би била непълна, ако не погледнем върху средната класа, чието благополучие е главният индикатор за американската икономика.

Аналитичният център Pew Research Center на 9 декември 2015 година направи почти кошмарните изводи: средната класа през 2014 година е само 43 %. Това е с 19 % по-малко, отколкото преди ипотечната криза. Влошена е и структурата на средната класа. Броят на тези, които граничат с бедността, се е увеличил от 16 до 20 %. Резултатите са получени от новото статистическо изследване на база данните, предоставени от Бюрото за преброяване на населението на САЩ. Класата на богатите американци е станала още по-силна.

При тези условия редица държави започнаха да провеждат политика на дедоларизация, твърди Марк ОБирн. Натиск върху Федералния резерв оказват и ниските цени на нефта. Много традиционни купувачи на американските ценни книжа вече предприемат курс към тяхното погасяване.

От началото на 2015 година балансът на Федералния резерв не се е увеличавал. А това на свой ред влияе върху бюджета на САЩ. В тази връзка генералите от Пентагона очакват поредната ножица за отбранителния бюджет. Очевидно е и това, че паричната помощ за лоялните, но икономически несъстоятелните държави ще бъде съкратена до минимум.

От март миналата година Централната банка на Русия започна купуването на злато. По последни данни, през 2015 година масата на жълтия метал в руските златно-валутни резерви се е увеличила до 186 тона, което е абсолютен годишен максимум.

Bloomberg счита, че Кремъл се стреми за 7-10 години да постигне златно-валутен резерв, еквивалентен на $ 500 млрд. Еспертите от агенцията са убедени, че диверсификацията на руската валута в полза на златото по всяка вероятност ще продължи. Нещо повече, експертите дори очакват да се засили, ако отношенията между Русия САЩ и НАТО се влошат.

Понастоящем по запасите си от злато Русия се намира на шесто място в света — след САЩ, Германия, Италия, Франция и Китай.

Що се отнася до Поднебесната, то тук се крие «тайната, покрита с пълен мрак», както твърди Лоуренс Уилямс, английски експерт по скъпоценни метали. 

Ако през януари 2015 година в китайските трезори е имало 1054 тона злато, то на 8 декември Народната банка на Китай неочаквано за всички съобщи, че вече разполага с 1743 тона от жълтия метал. Имаме всички основания да считаме, че цифрите са значително занижени. МВФ счита, че Китай съвсем умишлено споменава само една четвърт от това, с което разполага.

За реалните златни активи на Поднебесната можем да научим едва през април 2016 година, когато стартира китайският фиксинг.

«Центърът на тежестта на световния пазар на златото наистина се движи на изток — към Китай, — сигурен е Лоурънс Уилямс. — Пекин разработва своя еталонна система на котировка на златото в юани».

Ако нещата вървят с такива темпове, то следващата стъпка може да бъде въвеждане на китайски златен стандарт, аналог на Бретън-Уудското съглашение.

А това вече ще е равносилно на убийството на долара.

Разбира се, че Китай няма да бърза, сигурен е Уилямс, за да не разбуди звяра в чичо Сам.

Затова Пекин ще обяви за златното обезпечение на своята национална валута едва тогава, когато Вашингтон изпадне в неминуемия си доларов колапс.

Марк ОБирн твърди, че Путин се готви за «идеален икономически щурм», чиято идея се зародила преди няколко години в недрата на Федералния резерв.

«Русия разглежда жълтия метал като фактор за държавна стабилност, — пише директорът на GoldCore. — Путин счита златните кюлчета като стопроцентова гаранция срещу политически и други рискове в новите условия…А за тях руският лидер научил, защото му били прошепнати на ухо от китайските другари».

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;