Губернаторът на американския щат Вирджиния Тери Маколиф е сигурен, че през новата година Куба и САЩ ще могат свободно да търгуват и да пътуват. Това заяви той по време на пресконференция в кубинската столица след посещението на контейнерния терминал на пристанище Мариел на 48 км западно от Хавана.

«Вярвам, че 2016 година ще стане година на големи усилия и прогрес във възстановяване отношенията между двете страни, за да могат нашите граждани свободно да общуват, да извършват пътувания и да търгуват с Куба», — каза той.

Оценявайки като успешна визитата си на Острова на Свободата, Маколиф още веднъж се застъпи за отмяна през тази година на икономическата, търговската и финансова блокада на САЩ по отношение на карибската държава. Според него, той вярва, че политиката на ембаргото ще бъде прекратена, защото е доказано неефективна. Болшинството от членовете на делегацията, съпровождаща пътуването на губернатора, бяха предприемачи, «готови да работят и създават тук, в Куба свое производство на базата на нов закон за чуждестранните инвестиции. В момента те са лишени от тази възможност заради ембаргото».

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;