Управляващите крият скандал с турски агенти и кетчер в хотел на зам.-министър на отбраната

Управляващите крият скандал с турски агенти и кетчер в хотел на зам.-министър на отбраната

Турски документи, Снимка: Мигнюз

Скандалът обаче е на път да избухне с пълна сила.

Мега скандал с турски шпиони прикриват управляващите. Става дума за откраднат луксозен джип AUDI Q7 с регистрационен номер TR 16 ACH 92 от СПА хотел в Драгалевци, пише сайтът Мигнюз.

Професионални автокрадци влизат в подземния гараж на хотела и успяват да измъкнат колата преди „компетентните органи да пристигнат на местопроизшествието“. Джипът е ползван от турски граждани, представящи се за бизнесмени — били дошли да купуват земеделска земя. Инцидентът се случва преди няколко месеца, но е пазен в тайна, за да не предизвика скандал между София и Анкара. В полицията турците описват също, че са носели със себе си специализирана техника за проби на почвата. Крадците обаче се натъкват на съвсем други предмети.

В жабката те откриват четири карти на служители от турското разузнаване MIT. Откриват също специална разузнавателна техника последно поколение. Оказва се, че всъщност похитеното возило е кетчър от супер класа, с който могат да се подслушват и проследяват лица, да се записват разговори, засичат телефони и пр.

Случаят е предаден на СДВР и с него се заема лично шефът Младен Маринов. Полицаите веднага влезли във връзка с контингента, специализиран в автокражби. В същото време политици почват да звънят в МВР, за да се интересуват от развитието на случая и да настояват за мащабно издирване на джипа. Същите политици потърсили за съдействие известния представител на ъндърграунда Митьо Очите.

През това време крадците решили да се отърват от опасната „стока“ и поискали откуп в размер на 20 000 евро. За всеки случай обаче преснимали служебните карти на турските разузнавачи. След кратки преговори полицаите отишли на посоченото от автоджамбазите място на Околовръстния път на София и открили там оборудвания с шпионска техника автомобил. Носят се слухове, че Митьо Очите лично платил откупа, но след това не си получил парите от политиците, които го помолили да се заеме с уреждането на въпроса.

Скандалът обаче е на път да избухне с пълна сила, тъй като се оказва, че хотелът, в който са отседнали турските „търговци на земя“ е собственост на брата на зам.- министъра на отбраната Орхан Исмаилов. Този факт повдига нови въпроси и съмнения. Със случая спешно се заема ДАНС. Агентите установили, че джипът е собственост на нашенец от Търговищко, изселил се по време на възродителния процес. Установили също, че мъжът притежава турски паспорт, който се издава само на лица, свързани с управлението на страната и тайните служби. Документът осигурява защита на лицето, равняваща се на дипломатически имунитет. Има данни, че той често пътувал за България и посещавал въпросния хотел.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;